- reklama -
Suroviny
4 porce
- 1 uzené koleno
- 2 bobkové listy
- 4 celé pepře
- 2 kuličky jalovce
- 4 kuličky nového koření
- cibule
- 5 brambor
- kořenová zelenina
- kysané zelí
- fazole sterilované ve slaném nálevu
- hrst sušených hub
- kelímek zakysané smetany
- popřípadě jíška
Postup přípravy receptu
-
Uzené koleno uvaříme do měkka spolu s cibulí a kořením, scedíme a po zchladnutí maso nakrájíme na kostičky.
-
Mezitím vaříme ve vývaru z kolena brambory, kořenovou zeleninu a namočené houby. Když je zelenina měkká, přidáme pokrájené zelí a okapané fazole. Ještě chvíli povaříme. Komu se zdá polévka málo hustá, může zahustit jíškou, ale většinou to není třeba.
-
Po odstavení vmícháme kysanou smetanu a nakrájené maso, můžeme dosolit, ale vývar z kolena bývá slaný dost.
Poznámka od kuchařky
Čabraka byla pestrá deka, která se dávala pod koňské sedlo. Polévka je pestrá použitými ingrediencemi a hřeje – jako deka 🙂
Kuchařka: zizala