
Suroviny
na 1 kg masa
- 1 kg vepřové maso
- 20 g sůl
- 20 g paprika mletá
- 10 g paprika pálivá mletá (nebo méně)
- 5 g česnek sekaný (prolisovaný)
- 5 g kmín sekaný (drcený)
- 200 g špek uzený (dotuha vychlazený)
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na co nejmenší kostičky (ale z 10 dávek do klobás bude patrně lepší pomlet přes hrubší desku).
-
Maso důkladně hněteme rukama tak dlouho jak vydržíme a potom ještě 2x tak dlouho (já jsem maso zpracoval asi 10´ v hnětači do okamžiku, kdy se z motoru začínalo kouřit…)
-
Přidáme sůl, koření, česnek a řádně znovu prohněteme rukama. Nakonec zlehka vmícháme studený, na kostičky pokrájený špek.
-
Míšeninu narážíme do střev pro následné uzení, nebo tvoříme válečky nebo placičky které PRUDCE a KRÁTCE opečeme na pánvi (skoro nasucho) nebo pod grilem. Ananas (viz foto) jsem masem plnil, až byl z jedné strany ugrilovaný.
-
Poznámka:
Ano, je to prudce jedlé. Tedy, pokud to nepřešvihnete s délkou tepelné úpravy. Když to přeženete, tak s placičkami můžete hrát hokej a s válečky třeba gorodky…
Samozřejmě, Čabajka to není, ale z těch co jsem doposud zkoušel patří tato k těm lepším. Byla použita samotná vložka bez spojky a míšenina přesto dobře držela pohromadě.
Bylo to velmi jedlé už posyrovu a naschvál nezmiňuji třídu masa…, ale v mém případě to byl čerstvý ořech, protože: 1/5 jsem slupl jen tak hned po namíchání, 20% na druhý den při chystání „čevabčiči“ a ze zbytku byly 4, na pánvi prudce opečené, porcičky k obědu…
Poznámka od kuchařky
Zdroj (upraveno):
http://style.hnonline.sk/vikend-140/slovak-som-a-b…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…









