Bystřické fašaňkové koblihy

61
- reklama -

Suroviny
cca 48 kousků (podle velikosti)

500 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
100 g změklého másla
250 ml mléka
42 g droždí
4 žloutky
sůl
panák Rumu
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Do osolené mouky udělám důlek, vsypu lžičku cukru z celkového množství, rozdrobím droždí a zaleju vlažným mlékem.

  2. Žloutky ušlehám se zbytkem cukru a změklým máslem a panákem rumu a po vykynutí kvásku vleju do mísy ke kvásku a mouce. Vypracuju vláčné těsto a odložím na teplé místo kynout.

  3. Po vykynutí a vyklopení na desku se silikonovou podložkou lehce propracuju a rozdělím na stejnoměrné kousky. Nechám chvilku odpočinout a mezi prsty tvořím bochánky s důlkem uprostřed.

  4. Ty potom v rozpáleném oleji smažím dozlatova. Smažím nejprve stranou s důlkem dolů!!

Poznámka od kuchařky

Při zdobení se fantazii meze nekladou, stačí pocukrovat nebo důlek naplnit našlehaným sladkým bílkovým sněhem, tvarohovou pěnou, marmeládou, povidly … co chuťe ráčí :))

Recept jsem v týdnu dostala od paní Libušky, která nám v práci uklízí a občas nám nějakou tu dobrotu přinese ochutnat a protože byly jak pápěří vyzkoušela jsem a s jejím svolením posílám dál. V její rodině se dědí už od praprababičky.

Receptů na koblihy je tady spousta, ale žádné v tomto poměru a složení surovin. Poctivě jsem hledala! :))