
Suroviny
cca 48 kousků (podle velikosti)
- 500 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g změklého másla
- 250 ml mléka
- 42 g droždí
- 4 žloutky
- sůl
- panák Rumu
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Do osolené mouky udělám důlek, vsypu lžičku cukru z celkového množství, rozdrobím droždí a zaleju vlažným mlékem.
-
Žloutky ušlehám se zbytkem cukru a změklým máslem a panákem rumu a po vykynutí kvásku vleju do mísy ke kvásku a mouce. Vypracuju vláčné těsto a odložím na teplé místo kynout.
-
Po vykynutí a vyklopení na desku se silikonovou podložkou lehce propracuju a rozdělím na stejnoměrné kousky. Nechám chvilku odpočinout a mezi prsty tvořím bochánky s důlkem uprostřed.
-
Ty potom v rozpáleném oleji smažím dozlatova. Smažím nejprve stranou s důlkem dolů!!
Poznámka od kuchařky
Při zdobení se fantazii meze nekladou, stačí pocukrovat nebo důlek naplnit našlehaným sladkým bílkovým sněhem, tvarohovou pěnou, marmeládou, povidly … co chuťe ráčí :))
Recept jsem v týdnu dostala od paní Libušky, která nám v práci uklízí a občas nám nějakou tu dobrotu přinese ochutnat a protože byly jak pápěří vyzkoušela jsem a s jejím svolením posílám dál. V její rodině se dědí už od praprababičky.
Receptů na koblihy je tady spousta, ale žádné v tomto poměru a složení surovin. Poctivě jsem hledala! :))