Suroviny
Podle velikosti
- 110 ml vlažné vody
- 150 ml podmáslí
- 30 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 10 g soli
- 1/4 čerstvého droždí
- 5 g cukru
- pepř
- bylinky podle chuti, množství libovolné
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby od pekárny jsem nalila vodu, podmáslí a olej. Dále jsem přisypala obě mouky.
-
Do jednoho rohu nádoby jsem nasypala sůl a do druhého rohu droždí, které jsem zasypala cukrem.
-
Dále jsem přidala pepř a pažitku. Té jsem měla 10 g. Pažitky nebo bylinek si dejte dle libosti.
-
Nádobu jsem vložila do pekárny, navolila jsem program základní pečení, velikost na 900 g a barvu kůrky tmavou. Pekárnu jsem nechala pracovat.
-
Na začátku, pokud bylo potřeba, jsem opět pekárně pomohla dostat těsto od stěn nádoby. Dále, podle potřeby, jsem přilila vodu, nechala jsem pekárnu vypracovat hladké těsto a čekala jsem, až se chléb upeče.
-
Po 3 hodinách je chléb upečený, otevřela jsem pekárnu a nechala jsem ji takto 15 minut. Potom jsem vyndala nádobu, chleba jsem po stranách uvolnila cukrářskou špachtlí (použijte klidně příborový nůž) a jakmile to bylo možné, vyklepla jsem ho. Hák zůstal v nádobě.
-
Chléb jsem nechala vychladnout na mřížce. Po vychladnutí jsem chleba nakrájela, namazala žervé, zasypala ještě pažitkou a pochutnala si na něm.
Poznámka od kuchařky
Video recept: https://youtu.be/3NPqX8_ofKc