Suroviny
- Na omáčku:
- 1 velká konzerva loupaných rajčátek
- sůl
- pepř
- perníkové koření nebo jen špetka skořice
- cukr podle potřeby na dochucení
- 2 stroužky česneku
- 1 PL oregana
- 1 PL olivového oleje
- Na bylinkové knedlíky:
- 2 cibule
- 2 PL olivového oleje
- libeček
- zelená petrželka
- bazalka
- 750 g měkkého tvarohu
- 4 PL zakysané smetany
- 3 vejce
- 350 g hrubé mouky
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Petrželku, bazalku a další bylinky opereme, osušíme a posekáme nadrobno.
-
Cibulku pokrájíme, necháme chvíli zesklovatět na jedné lžíci olivového oleje.
-
Přidáme posekáné bylinky a vše krátce osmahneme.
-
Cibulovo-bylinkovou směs dáme krátce vychladnout, budeme ji potřebovat na knedlíky.
-
Na zbylém olivovém oleji necháme zesklovatět další cibuli a přidáme prolisovaný česnek.
-
Přidáme rajčata i s nálevem a rozmačkáme je šťouchadlem na brambory /nebo je ponorným mixérem chvíli mixujeme/. Osolíme, opepříme a ochutíme oreganem, perníkovým kořením a podle chuti přidáme cukr. Omáčku asi 10 minut podusíme. Podle potřeby ješte osolíme a opepříme.
-
Tvaroh utřeme s vejci a zakysanou smetanou.
-
Vmícháme hrubou mouku a vychladlou cibulovo-bylinkovou směs. Osolíme a opepříme.
-
Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíky, vložíme je do vroucí osolené vody a na slabém plameni vaříme přibližně 12-15 minut.
-
Knedlíky opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíř a okamžitě podáváme s rajčatovou omáčkou. Zdobíme bylinkami.
Poznámka od kuchařky
Recept je ze staré Kuchařky-Recepty z naší vesnice. Byly zde pod jiným názvem./vegetariánské knedlíky s rajskou/.