
Suroviny
- 500 g vepřové plece (krkovice nebo libový bůček)
- petrželka
- tymián
- šalvěj
- libeček
- 5 stroužků česneku
- 2 cibule
- 125 g bílého jogurtu
- 1 KL drceného kmínu
- 200 ml černého piva
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Bylinky posekáme, 3 stroužky česneku prolisujeme, přidáme k bylinkám a osolíme. Vše chvilku dohromady třeme, aby bylinky a česnek pustily šťávu a všechny vůně.
-
Maso nakrájíme na větší kousky, prořízneme a potřeme bylinkovou směsí.
-
Zvenku osolíme a opepříme.
-
Cibuli se zbylým česnekem nakrájíme a poklademe na dno pekáčku.
-
Na to položíme maso a můžeme rovnou přidat i brambory.
-
Posypeme drceným kmínem, potřeme rozmíchaným osoleným jogurtem, podlijeme pivem, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 180°C.
-
Pozvolna pečeme cca hodinu a poté odklopíme a dopečeme do hezké barvičky.
-
Během pečení přeléváme výpekem.
Poznámka od kuchařky
Je to upravený recept Petra Stupky, ten pivem nepodléval, ale mě se zdál výpek díky jogurtu dost kyselý a pivo to velmi vylepšilo 🙂