- reklama -
Suroviny
4 porce
- 300 g přírodní rýže
- 1 l kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
- 1 pórek
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 citrónu
- 1 lžíce olivového oleje
- malý rajčatový protlak
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžíce majoránky
- 1 svazeček petrželky
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- Parmezán na posypání (60 g)
Postup přípravy receptu
-
Pórek nakrájíme na nudličky, cibuli a česněk nakrájíme na drobno, z citrónu si vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru.
-
Na oleji orestujeme pórek, cibuli a česnek, přidáme rýži a krátce opečeme.
-
Přilijeme přibližně 1/3 vývaru s citronovou šťávou a kůrou, okořeníme tymiánem, majoránkou a rajčatovým protlakem. Přikryjeme pokličkou a zvolna asi 25 minut dusíme.
-
K rýži přimícháme nakrájenou petrželku, přilijeme zbytek vývaru, osolíme a dochutíme pepřem.
-
Nepřikryté ještě asi 25 minut za občasného míchání zahříváme, dokud není rýže měkká.
-
Nakonec necháme v hotovém rizotu rozpustit máslo.
Podáváme sypané parmezánem.
Kuchař: kordy