Bylinkové housky – pletánky

47
- reklama -

Suroviny
8 ks

Na těsto:
500 g hladké mouky
1,5 lžičky soli (12 g)
větší špetka krupicového cukru
250 g vlažné vody – dle potřeby
50 g olivového oleje
17 g čerstvého droždí
čerstvý tymián, oregano a petrželka dle chuti a potřeby
Na potření povrchu a posyp:
1 vejce
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, nejlépe to půjde v domácí pekárně. Do nádoby dáme jako první vlažnou vodu, olej, pak prosátou mouku smíchanou se solí, nahoru trošku cukru a rozdrobené čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Jemně nakrájené bylinky přidáme do těsta až nakonec, po zvukovém signálu.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál a zpracujeme do bochánku. Bochánek rozdělíme kartou na čtyři stejně velké díly a každý díl opět rozdělíme na čtyři menší dílky. Získáme 16 stejně velkých kousků, z kterých postupně vyválíme prameny dlouhé cca 16-18 cm a vždy dva prameny do sebe zamotáme. Konce dobře zamáčkneme, aby se nerozplétaly. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Vykynuté housky na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hruborznnou solí. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 22 minut. Tento čas je pouze orientační. Po upečení housky odložíme na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni.

Těsto se dá vyválet i na delší a tenší prameny a po zapletení vzniknou spíš tyčinky než housky. Množství bylinek si každý zvolí dle sebe, půjde použít třeba i jeden druh a nebo i nějaké jiné než ty, které jsou v receptu. Běžně dávám do pečiva z 500 g mouky dvě lžičky soli, ale jelikož je tady sůl i na povrchu, tak dávám do těsta o něco méně.

Zde je postup, jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…

K tomuto pečivu chutnají jemné pomazánky, třeba z čerstvého sýra.