Suroviny
8 ks
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli (12 g)
- větší špetka krupicového cukru
- 250 g vlažné vody – dle potřeby
- 50 g olivového oleje
- 17 g čerstvého droždí
- čerstvý tymián, oregano a petrželka dle chuti a potřeby
- Na potření povrchu a posyp:
- 1 vejce
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, nejlépe to půjde v domácí pekárně. Do nádoby dáme jako první vlažnou vodu, olej, pak prosátou mouku smíchanou se solí, nahoru trošku cukru a rozdrobené čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Jemně nakrájené bylinky přidáme do těsta až nakonec, po zvukovém signálu.
-
Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál a zpracujeme do bochánku. Bochánek rozdělíme kartou na čtyři stejně velké díly a každý díl opět rozdělíme na čtyři menší dílky. Získáme 16 stejně velkých kousků, z kterých postupně vyválíme prameny dlouhé cca 16-18 cm a vždy dva prameny do sebe zamotáme. Konce dobře zamáčkneme, aby se nerozplétaly. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
-
Vykynuté housky na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hruborznnou solí. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 22 minut. Tento čas je pouze orientační. Po upečení housky odložíme na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni.
Těsto se dá vyválet i na delší a tenší prameny a po zapletení vzniknou spíš tyčinky než housky. Množství bylinek si každý zvolí dle sebe, půjde použít třeba i jeden druh a nebo i nějaké jiné než ty, které jsou v receptu. Běžně dávám do pečiva z 500 g mouky dvě lžičky soli, ale jelikož je tady sůl i na povrchu, tak dávám do těsta o něco méně.
Zde je postup, jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…
K tomuto pečivu chutnají jemné pomazánky, třeba z čerstvého sýra.