
Suroviny
- 4 kuřecí stehna
- 2 cibule
- 1 lžíce olivového olej
- 70 g slaniny
- 1 malá chilli paprička bez semen
- sůl
- pepř bílý
- 1 lžička kuliček červeného pepře
- 3 stroužky česneku
- máslo na dva prsty
- bylinky (tymián, šalvěj, libeček, zelená nať jarní cibulky)
- Na potírání:
- 5-6 lžic sladké chilli omáčky
- 1 lžíce papriky
- 1/2 lžičky granulovaného česneku
- 2 lžíce javorového sirupu
- Dále:
- brambory (množství je individuální)
- olej na smažení
- sůl
- zelenina, jakou máme rádi (může být i mražená)
- máslo na dva prsty
- pepř bílý
- kousek petrželky
Postup přípravy receptu
-
Stehna opláchneme, osušíme, pořádně osolíme a opepříme. Slaninu pokrájíme na plátky, cibuli na kolečka, česnek a chilli papričku posekáme na drobno, brambory oloupeme a pokrájíme na 0,5 cm plátky. Ingredience na směs k potírání řádně promícháme a dáme zatím bokem.
-
Dno pekáče vytřeme olejem, poklademe plátky cibule, plátky slaniny, nasekaným česnekem a chilli papričkou.
Vyskládáme stehna a bohatě potřeme připravenou směsí. Posypeme kuličkami červeného pepře, poklademe bylinkami, plátky másla, podlijeme ½ dl vody a přikryjeme alobalem. -
Pečeme 15 minut na 200 °C a cca 60 minut na 100 °C. Během pečení párkrát ještě potřeme směsí. Posledních 15 minut pečeme na barvu bez alobalu a bylinek, které odstraníme.
-
Uvařenou zeleninu do poloměkka, nebo mraženou orestujeme na másle, osolíme a opepříme.
-
Plátky brambor osolíme a smažíme na oleji, dokud nejsou měkké a zlaté.
Servírujeme vše společně na talíři, podlité výpekem a zdobené kouskem petrželky.