
Suroviny
3 porce
- 650 g býčích žláz (3 ks v balení)
- 100 g obyčejného zauzeného špeku
- 7 ks lahůdkové cibulky (celý svazek)
- 1 bílá paprika
- 1 rajče
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1/2 kl drceného kmínu
- na špičku nože mletý pepř
- 1-2 kostky šťáva k vepřovému masu
- nasekané zelené bylinky:
- libeček
- petrželka
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky.
-
Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou.
-
Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4 minuty orestovat.
-
Papriku zabavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky.
-
Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití (žlázy pustí dostatečné množství tekutiny) na mírném plameni 15 minut.
-
Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. V kastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky šťávy (záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít).
-
Po 15 minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek.
-
Vše promícháme a pod poklicí ještě 8 minut provaříme. Dochutíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.
Poznámka od kuchařky
Šťávu k vepřovému masu lze také nahradit rozmícháním 1-2 pl hladké mouky+mleté papriky ve 200ml studené vody.