BUŠI tvarohový makovec

107
- reklama -

Suroviny
plech 400×300 mm – podle velikosti řezů.

250 g tučného tvarohu ve vaničce
250 g cukru krystal
250 g polohrubé mouky
200 g nemletého máku
2 dcl stolního oleje
0,5 dcl rumu
6 vajec
1 dcl mléka
1 prášek do pečiva
tuk
hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu se zvýšeným okrajem 300x400mm.

Postup přípravy receptu

  1. Vše děláme metlami elektrickým ručním mixerem, plech 300 x 400 mm (vyšší).

  2. 6 žloutků vyšleháme do pěny s cukrem. Vmícháme tvaroh z jedné vaničky, olej, rum, mléko. Vmícháme nemletý mák (pozor poznámka).

  3. Pečlivě vmícháme mouku spolu s práškem do pečiva a opatrně vmícháme sníh ze 6 bílků.

  4. Vzniklé těsto rovnoměrně nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný vyšší plec. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut, záleží na troubě. Zkoušíme špejlí.

Poznámka od kuchařky

Lze použít i mák mletý. V tom případě je třeba dát POZOR na přeslazení, protože většina kupovaných namletých máků jsou již s cukrem. Cukr v receptu dělá buchtu dobrou, dostatečně sladkou, ale nepřeslazenou. Lze navrchu sladit nebo dát citrónovou polevu.