
- reklama -
Suroviny
plech 400×300 mm – podle velikosti řezů.
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 250 g cukru krystal
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g nemletého máku
- 2 dcl stolního oleje
- 0,5 dcl rumu
- 6 vajec
- 1 dcl mléka
- 1 prášek do pečiva
- tuk
- hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu se zvýšeným okrajem 300x400mm.
Postup přípravy receptu
-
Vše děláme metlami elektrickým ručním mixerem, plech 300 x 400 mm (vyšší).
-
6 žloutků vyšleháme do pěny s cukrem. Vmícháme tvaroh z jedné vaničky, olej, rum, mléko. Vmícháme nemletý mák (pozor poznámka).
-
Pečlivě vmícháme mouku spolu s práškem do pečiva a opatrně vmícháme sníh ze 6 bílků.
-
Vzniklé těsto rovnoměrně nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný vyšší plec. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut, záleží na troubě. Zkoušíme špejlí.
Poznámka od kuchařky
Lze použít i mák mletý. V tom případě je třeba dát POZOR na přeslazení, protože většina kupovaných namletých máků jsou již s cukrem. Cukr v receptu dělá buchtu dobrou, dostatečně sladkou, ale nepřeslazenou. Lze navrchu sladit nebo dát citrónovou polevu.
Kuchař: Vaclav Fronek