
Suroviny
cca 4 – 6
- Buši čočka:
- 1/2 kg čočky (balíček nepředvařené)
- 1 velká cibule
- lžíce sádla
- Masox
- sůl
- pepř
- hladká mouka (na jíšku)
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- špetka muškátového oříšku
- Čočková hrachovka:
- zůstatek čočky (alespoň 1/4 litru)
- 50 g uzené slaniny
- 1 střední cibule
- 1 větší krajíc chleba
- 5-6 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- Magi koření tekuté
- majoránka
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme a hodinu namočíme v dvojnásobném množství vody, co je čočky. Pak dáme vařit, dokud není čočka měkká. Lze dolít vodu dle potřeby (ale pouze vařící, jinak čočka ztvrdne), vmícháme osmaženou cibulku a dáme Masox a muškátový oříšek.
-
Před dovařením zahustíme světlou jíškou.
Odstavíme, opepříme, dosolíme a vmícháme jen rovnou lžíci octa a stejné množství cukru. Čočka je jemně naslano, ne nakyselo! Celou dobu vaříme bez pokličky, čočka tolik nenadýmá. Proto také muškátový oříšek. -
Na čočkovou hrachovku osmažíme na sádle okrájenou kůrku z chleba. Pak ji vyjmeme a po něm tam dáme na kostičky nakrájenou slaninu a za chvilku i cibulku. Dále nakrájený česnek a zalijeme vařící vodou.
-
Vmícháme zůstatek čočkové omáčky a podle potřeby dosolíme. Vmícháme nadrobený zůstatek krajíce chleba a provařujeme. Současně se vše dá rozmixovat tyčovým mixérem. Připepříme a dáme majoránku. Chuť je k nepoznání od hrachovky, ne-li lepší. Je-li podle nás řídká, lze užít více střídky chleba. Kdo má rád může užít tekuté koření Vitana nebo Harmonie chuti, Podravku atd.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s volským okem, klobásou, sekanou atd. Dále s chlebem, ale lze i s knedlíkem. Je-li omáčka na sladkokyselo, na polévku se nehodí. Protože někteří u nás sladkokyselo vyžadují, řešili jsme to tak, že jsme před kyselením ubírali (ale nevěděli kolik). Dnes si kdo chce, přisladí a přikyselí přímo na talíři a vše, co zůstane, může být druhý den pro každého, nebo na polévku.