
Suroviny
Dle mn.řepy a způsobu úpravy.
- Množství nálevu dělám odhadem (raději trošku víc, pak zůstane na později). Nikdy to netrefím. Při více várkách se to vyrovná.
- ORIENTAČNĚ. :
- 1,5 kg bulev červené řepy (snažíme se brát stejně velké a co nejmenší- jsou křehčí a stejně velké jsou stejně provařené)
- Do hrnce dáme: A/
- 6 dcl 5% octa
- 6 dcl vody (B/ 4dcl =400ml 8% octa a pak 8dcl =800ml vody)
- pro A i B –
- 2 lžíce soli
- 3,5 lžíce cukru
- špetka anýzu
- lžička fenyklu
- konzervační přípravek proti kvašení (Dr. Oetker)
- trochu kyseliny citrónové
Postup přípravy receptu
-
Jsou většinou čisté a tak je dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselím kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale není vůbec nutné.
-
Uvedeme do varu a vaříme cca 30 – 40 minut. Zkusíme vyndáním jedné z největších z várky a rozřízneme. Vše ucítíme. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená.
-
Vodu sliji a bulvy postupně oloupu a zároveň krájím na mnou požadované kousky. Někdo protlačuje a dělá takové čtverečky, Němci a Rakušané drtí atd. Já mám rád takové kousky, které cítím když koušu.
-
Dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa (já používám poslední dobou Bio ocet z Rakouska, kdy ho kupuji v nádobách na 4 litry a je 5%, ale náš je taky dobrý).
-
Dám anýz a fenykl a přidám sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavím a dám protiplísňový přípravek. Už nevařím. Řepu už mám naskládanou do sklenic, tak do 4/5, a tak to zaliji vroucím nálevem. Zakvedlám, aby vyšel vzduch.
-
Utáhnu víčko a obrátím na utěrku, kde to chladne. Asi za 2 hodiny to mohu obrátit zpět. Nadepíšu víčka a uložím. Dá se to jíst již asi tak za 5-7 dnů.
Poznámka od kuchařky
Dělá se se zelím, křenem, pepřem, bobkovým listem. Kompot, ale i za syrova jako salát. Je to supr zelenina a neuvěřitelně zdravá. Je nutné u někoho překonat odpor k tomu zajímavému aróma. Po dojedení kompotu, není-li šťáva zkalena nějakými zbytky, je vynikající s citrónem a ledem.