
Suroviny
- 3 buřty
- 3 cibule
- 5 středních brambor
- 4 lžíce sádla se škvarky
- sůl
- pepř
- kmín
- gulášové koření
- mouka na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve jsem rozpustil škvarky zalité sádlem v hrnci. Volil jsem 3 lžíce, ale notně napěchované. Pak nakrájel cibuli nadrobno a osmažil dozlatova. Je tu varianta dát nakrájené brambory i buřty v tuhle chvíli do hrnce rovnou a lehce je restovat, občas to tak dělám. Dneska ale ne. Na cibulku jsem nasypal koření (paprika mletá, sladká i pálivá v poměru 1:1, mám rád guláš ostřejší, kmín, pepř a gulášové koření) .
-
Celé se to zalije vodou (kdo spěchá, jako já, může si připravit v rychlovarné konvici vodu na bodu varu), vloží brambory a dá to cca na 20 minut vařit. Občas je třeba to zamíchat, ale v téhle fázi se to nepřipaluje.
-
Když jsou brambory měkké, přidáme nakrájené buřty. Já jsem kupoval místní, 2x zauzené buřty od Jiříka, nakrájené na drobno. Chvilku povaříme.
-
Nakonec jsem zahušťoval hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a cca 10 minut ještě povařil. V tomto bodě je třeba to hodně sledovat, aby se to nepřipálilo.
Poznámka od kuchařky
Podává se s čerstvým chlebem, nejlépe ještě horkým a křupavým, jako se podařilo sehnat mně. Škvarky se krásně rozpustí a dodávají tomu vynikající chuť, že prostě jíte, dokud neprasknete. Přeji dobrou chuť.