Suroviny
- 1 balíček neslazených burizonů (80 g)
- 25 ml vody
- 100 g cukru
- kakao
- skořice
Postup přípravy receptu
-
Cukr nasypeme do kvalitní pánve nebo hrnce se silným dnem a nepřilnavým povrchem.
-
Zahříváme na mírném plameni a stále mícháme, až než se rozpustí na světlý karamel.
-
Jakmile se rozpustí poslední zbytky krystalků cukru, přidáme po kapkách vroucí vodu. Voda musí být opravdu vřelá, jinak cukr vykrystalizuje zpět.
-
Karamel po přídavku vody hodně pění, poté se znovu ustálí na jednolité hladké hmotě. V tu chvíli vsypeme burisony a důkladně promícháme tak, aby se všechny obalily. Karamel je slepí do větších hrudek.
-
Hrudky přendáme na tác nebo plech a necháme ztuhnout.
-
Po vychladnutí rozemneme v dlaních, čímž se oddělí jednotlivá zrníčka burisonů.
-
Kromě této základní karamelové verze můžeme připravit i skořicové nebo čokoládové burisony – v tom případě současně s burisony vmícháme do karamelu lžičku skořice nebo holandského kakaa.
Poznámka od kuchařky
Toto jednoduché občerstvení chystané narychlo pro návštěvu mělo nečekaný úspěch, tak se s vámi o něj dělím.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.