Burgundské hovězí podle francouzské kuchařky – Boeuf bourguignon

67
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1,25 g hovězí kýty
25 g uzeného vepřového bůčku
20 malých cibulek (ideálně šalotky)
bouquet garni
lžíce sádla
1 láhev dobrého červeného vína ideálně z oblasti Burgundska
2 lžíce polohrubé mouky
sůl
pepř
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku bez jakéhokoli tuku necháme škvířit na kostičky nakrájený bůček s celými cibulkami. Když oboje zezlátne, vyjmeme je.

  2. Do kastrolu dáme sádlo a maso nakrájené na velké kostky. Opékáme na nepříliš prudkém ohni (sádlo se nesmí přepalovat), maso opečeme dozlatova.

  3. Pak zasypeme moukou, kterou necháme zasmahnout, zalijeme červeným vínem a podle potřeby dolijeme vodou, aby maso bylo právě potopeno. Posolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, bouquet garni a přivedeme k varu.

  4. Pak okamžitě snížíme teplotu, vhodíme kostičky bůčku a necháme bublat 1 a půl až 2 hodiny. Před ukončením, tj. asi 20 minut, dáme zpět k masu cibulky.

  5. Podáváme s vařenými brambory, případně hranolky.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem našla ve staré kuchařce, kterou mi věnovala babička, a protože tu takový ještě není a mohl by někoho inspirovat, dovolila jsem si jej přidat. Takže: (zatím) bez fotky, ale brzy se na hovězí po burgundsku chystám, tak ji pak přidám .-)

Bouquet garni: svazeček z petrželové natě, bobkového listu, tymiánu, někdy i majoránky a česneku svázaný nití a vložený do nádoby, v níž se vaří maso.

Citováno: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/bo… .