Suroviny
- 1 kg menší červené řepy
- 1 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 hrst ovesných vloček
- otruby
- strouhanka
- 1 lžička mleté horčice
- 1 lžíce sojové omáčky
- oregano nebo majoranka
- sůl
- sezamová semínka
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Necháme vychladnout a oloupeme.
-
Připravenou řepu buď nastrouháme na jemném struhadle nebo hodíme do mixéru.
-
Cibuli pokrájíme na malé kousky, česnek utřeme.
-
Umixovanou nebo nastrouhanou řepu přendáme do mísy, přidáme cibuli, česnek, ovesné vločky, mletou hořčici, sojovou omáčku, bylinky a sezamová semínka. Je-li potřeba do zahustíme otrubami.
-
Ochutíme solí a necháme alespoň 1 hodinu odležet.
-
Poté si na talíř nasypeme slabou vrstvu strouhanky, vlhkýma rukama z hmoty vytvoříme stejně velké placky, které obalíme ve strouhance.
-
Takto připravené burgry osmahneme cca 2 minuty z každé strany (je potřeba pozorně sledovat, rychle se připalují), poté přendáme na plech vyložený pečícím papírem a dopékáme cca 20 minut při 180 stupních.
-
Hotový burger podáváme v housce se zeleninou nebo jako karbanátek třeba s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
pár receptů na karbanátky z řepy tu sice jsou, ale recepty se neshodují, proto si dovoluji uveřejnit svuj vyzkoušený receptík