Bún bò Huế (tradiční vietnamská polévka z města Hue)

115
- reklama -

Suroviny

Na vývar:
1 kg vepřového ramínka
1 kg hovězí oháňky
1 lžíce Mam tom pasty
6 lžic rybí omáčky
cukr
sůl
4 stonky citrónové trávy
pepř
sůl
semínka annato
Na knedlíčky:
100 g krevet
300 g mletého masa
Vložky do polévky:
1 balení rýžových nudlí
1 ledový salát
bylinky (vietnamská bazalka, koriandr)
1 jarní cibulka
2 limetky
2 thajské chilli papričky

Postup přípravy receptu

  1. Začneme tím že připravíme vývar. Kosti a maso vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme projít varem, poté vodu slijeme, tímto krokem kosti a maso omyjeme. Po tomto procesu zalijeme kosti a maso opět vodou, osolíme a necháme vařit, čím déle tím lépe, já vařím 4 hodiny. Až se vývar uvaří, vyndáme kosti a maso a dochutíme vývar rybí omáčkou, Mam tom pastou a cukrem. Dále přidáme semínka annato, které před tím zpěníme na trošce oleje. Maso, které jsme vyndali z vývaru, nakrájíme na tenké plátky.


    Zobrazit celý recept

  2. Citrónovou trávu namlátíme, aby uvolnila vůni a chuť a dáme do vývaru. Dále připravíme rýžové nudle, které namočíme do vroucí vody. Ledový salát a jarní cibulku nakrájíme na tenké proužky. Chilli papričky nasekáme nadrobno. Omyjeme bylinky a nasekáme je nahrubo, limetky pokrájíme na větší kousky. Tímto máme připravené vložky do polévky, které se dávají až do talíře, kde je vývar a každý si nandá podle své libosti.

  3. Dále připravíme masové knedlíčky. Rozmixujeme krevety a přidáme k mletému masu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Knedlíčky se vaří ve vodě pár minut. Poté vkládáme do hotového vývaru.

Poznámka od kuchařky

Mohou se přidat i banánové květy, ale jsou těžko k sehnání.

Někdo přidává ještě chilli pastu, ale nemusí být.