Bulky se sezamem

102
- reklama -

Suroviny
12 bulek

350 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky čerstvého droždí
20 g cukru
špetka soli
120 ml mléka
3 vejce do těsta a 1 vejce na pomašlování
115 g změklého másla
sezam nebo mák na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Obě mouky smícháme, přesejeme do mísy.


    Zobrazit celý recept

  2. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi polovinou vlažného mléka.

  3. Dáme do tepla a necháme vzejít kvásek.

  4. Postupně přidáváme vejce, zbytek mléka a sůl.

  5. Nakonec přidáváme po malých kouskách změklé máslo (je potřeba zapracovávat postupně, aby těsto máslo vstřebalo a nelepilo se).

  6. Když je těsto hezky hladké, mísu překryjeme utěrkou a dáme opět do tepla, minimálně na jednu hodinu kynout.

  7. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.

  8. Připravené těsto si na pracovní ploše posypané moukou rozdělíme na 12 dílů.

  9. Každý jednotlivý důkladně propracujeme a vytvarujeme z něj kuličku, kterou přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

  10. Přikryjeme utěrkou a ještě jednou necháme asi hodinu kynout.

  11. Jednotlivé bulky poté natřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamem a dáme péct na 20 minut, dokud nebudou bulky krásně zlaté 🙂