Suroviny
12 bulek
- 350 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 20 g cukru
- špetka soli
- 120 ml mléka
- 3 vejce do těsta a 1 vejce na pomašlování
- 115 g změklého másla
- sezam nebo mák na posypání
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky smícháme, přesejeme do mísy.
-
Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi polovinou vlažného mléka.
-
Dáme do tepla a necháme vzejít kvásek.
-
Postupně přidáváme vejce, zbytek mléka a sůl.
-
Nakonec přidáváme po malých kouskách změklé máslo (je potřeba zapracovávat postupně, aby těsto máslo vstřebalo a nelepilo se).
-
Když je těsto hezky hladké, mísu překryjeme utěrkou a dáme opět do tepla, minimálně na jednu hodinu kynout.
-
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
-
Připravené těsto si na pracovní ploše posypané moukou rozdělíme na 12 dílů.
-
Každý jednotlivý důkladně propracujeme a vytvarujeme z něj kuličku, kterou přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Přikryjeme utěrkou a ještě jednou necháme asi hodinu kynout.
-
Jednotlivé bulky poté natřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamem a dáme péct na 20 minut, dokud nebudou bulky krásně zlaté 🙂