
Suroviny
12 kusů bulek
- 1/2 hrnku mléka
- 3 lžíce Majolky®
- 1 lžička krupicového cukru
- špetka soli
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce granulovaného česneku
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžička celého kmínu
- 1/2 kostky kvasnic (21 g)
- Na náplň:
- 400 g olomouckých tvarůžků
- 80 ml 33% smetany ke šlehání
- Dále:
- 1 vejce
- celý kmín podle chuti
- 4 lžíce hladké mouky na vál
Postup přípravy receptu
-
Tvarůžky rozdrtíme mačkadlem na brambory, zalijeme smetanou a v uzavřené nádobě necháme na kuchyňské lince odpočinout do druhého dne.
-
Do domácí pekárny vložíme suroviny na těsto, tak jak jsou po sobě napsané a zapneme program č.7 Těsto: hnětení a kynutí bez pečení. Pekárna těsto uhněte a nechá vykynout.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na 12 stejných hromádek. Ty poté roztáhneme do kruhovitého tvaru.
-
Uležené tvarůžky promícháme a do středu každého kousku těsta dáme vrchovatou lžičku tvarůžků.
-
Těsto utáhneme do uzlíku, konce pořádně přimáčkneme k sobě a uzlíkem dospod klademe na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
Mezitím rozehřejeme troubu. -
Poté bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a dáme do trouby rozehřáté na 180°C upéct do zlatavé barvy. Doba pečení je cca 20 minut, podle typu trouby.
Upečené bulky dáme vychladnout na mřížku.
Poznámka od kuchařky
Vysvětlivky:
hrnek = 200 ml
lžíce = polévková lžíce
lžička = kávová lžička
Dělala jsem z 1 kg tvarůžků pomazánku a necelého 1/2 kg pomazánky zbylo. A tak jsem zkusila naplnit slané Majolkové® těsto. Máme z něho rádi různě plněné slané pečivo a tyto bulečky byly také dobré.
Jen při tom zauzlíkování těsta se musí uzlíky opravdu pečlivě utáhnout a pak dobře podložit na plechu. Já jsem 3 kousky utáhla méně a trochu náplně mi z bulek uteklo 🙂