Bulgur s vepřovým masem a zeleninou

220
- reklama -

Suroviny

Pšeničný bulgur
vepřové maso – kýta ( kotleta)
sůl
pepř mletý
1 rovná lžička kari koření
1 plná lžička Tacos koření(Kotányi)
1 polévková lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
500ml vývaru nebo vody
zelenina
květák
fazolky zelené
kořenová zelenina(nebo lze použít i směs mraženou)
červená paprika zeleninová 1/4ks
rajčata -já cherry asi 8ks
pórek -kousek

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na tenké plátky a pak na širší proužky. Zasypeme kořením Tacos, jemně osolíme a necháme chvilku stát.


    Zobrazit celý recept

  2. Na větší a hlubší pánvi rozehřejeme olej, vložíme maso a restujeme dozlatova. Pak přendáme na talíř a uchováme v teple.

  3. Na tutéž pánev s výpekem po masu přidáme na osminky nakrájenou cibuli a na stroužky nakrájený česnek, orestujeme do sklovata, přidáme bulgur, kari koření, promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou.

  4. Přidáme zeleninu, dle potřeby dosolíme, přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme asi 15 minut.

  5. Přidáme orestované vepřové maso, červenou papriku na proužky, cherry rajčata na čtvrtky, pórek na nudličky, je-li nutné, ještě trošku podlijeme a dusíme pod pokličkou dalších 10 minut.

  6. Jestli jsme podlili moc, necháme u konce bez přikrytí, aby se nám přebytečná tekutina vydusila pryč. Jídlo v pánvi má být šťavnaté, ale „neplavat“.

Poznámka od kuchařky

Já měla maso naložené na špízy na gril, ale protože mi marodí omladina, grilování se nekoná a já ho spotřebovala takto. Jestli není Tacos koření, nic se neděje (ale je to škoda, protože je moc dobré), může se maso posypat troškou kari koření a sladké mleté papriky a nebo se může jen osolit, opepřit a restovat.

Lze s úspěchem použít i maso kuřecí (ale pašík je pašík). Základní recept je z obalu bulguru, ale já jsem si ho dost upravila po svém.

Masa jsem měla tak 200g a bulguru jsem zdělala asi 1/3 (z půl kila). Je z toho po uvaření tak na 3 dospělácké porce a moc nám to se synem chutnalo.