Suroviny
- Pšeničný bulgur
- vepřové maso – kýta ( kotleta)
- sůl
- pepř mletý
- 1 rovná lžička kari koření
- 1 plná lžička Tacos koření(Kotányi)
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500ml vývaru nebo vody
- zelenina
- květák
- fazolky zelené
- kořenová zelenina(nebo lze použít i směs mraženou)
- červená paprika zeleninová 1/4ks
- rajčata -já cherry asi 8ks
- pórek -kousek
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na tenké plátky a pak na širší proužky. Zasypeme kořením Tacos, jemně osolíme a necháme chvilku stát.
-
Na větší a hlubší pánvi rozehřejeme olej, vložíme maso a restujeme dozlatova. Pak přendáme na talíř a uchováme v teple.
-
Na tutéž pánev s výpekem po masu přidáme na osminky nakrájenou cibuli a na stroužky nakrájený česnek, orestujeme do sklovata, přidáme bulgur, kari koření, promícháme a podlijeme vývarem nebo vodou.
-
Přidáme zeleninu, dle potřeby dosolíme, přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme asi 15 minut.
-
Přidáme orestované vepřové maso, červenou papriku na proužky, cherry rajčata na čtvrtky, pórek na nudličky, je-li nutné, ještě trošku podlijeme a dusíme pod pokličkou dalších 10 minut.
-
Jestli jsme podlili moc, necháme u konce bez přikrytí, aby se nám přebytečná tekutina vydusila pryč. Jídlo v pánvi má být šťavnaté, ale „neplavat“.
Poznámka od kuchařky
Já měla maso naložené na špízy na gril, ale protože mi marodí omladina, grilování se nekoná a já ho spotřebovala takto. Jestli není Tacos koření, nic se neděje (ale je to škoda, protože je moc dobré), může se maso posypat troškou kari koření a sladké mleté papriky a nebo se může jen osolit, opepřit a restovat.
Lze s úspěchem použít i maso kuřecí (ale pašík je pašík). Základní recept je z obalu bulguru, ale já jsem si ho dost upravila po svém.
Masa jsem měla tak 200g a bulguru jsem zdělala asi 1/3 (z půl kila). Je z toho po uvaření tak na 3 dospělácké porce a moc nám to se synem chutnalo.