
Suroviny
2 porce
- Bulgur 2 hrsti
- 1 lžička másla
- špetka soli
- 2-3 lžičky medu
- sušené ovoce (lžíce):
- brusinky
- meruňky
- švestky
- rozinky
- ananasový kompot
- voda (na podlití)
- 50 ml mléka
- mandlové lupínky (na ozdobu)
Postup přípravy receptu
-
Sušené ovoce dáme do misky a řádně prolijeme horkou vodou,pak scedíme a necháme okapat. Okapané větší ovoce – meruňky, švestky – si pokrájíme na plátky.
-
Na teplé pánvi si povolíme máslo, vsypeme bulgur, prohřejeme, přidáme špetku soli a lžičku medu. Necháme probublat,zalijeme horkou vodou (část vody můžeme nahradit šťávou z kompotu), přiklopíme pokličkou a asi 10-15 minut dusíme.
-
Pak vlijeme mléko, přidáme pokrájené ovoce a ananas, lžičku medu, dle potřeby dolijeme vodu a necháme ještě asi 5 minut mírně dusit.
-
Bulgur by měl být měkčí (ale ne rozvařený) a neměla by pod ním být téměř žádná tekutina. Do ještě horkého můžeme vmíchat lžičku smetany.
-
Po nandání na talíř posypeme směs opraženými mandlovými lupínky, ozdobíme ovocem a pokapeme medem (nemusí být).
Poznámka od kuchařky
Lze dělat i z ovoce čerstvého nebo kompotovaného,ale to pak přidat až nakonec po vypnutí-jen prohřát-,jinak se ovoce rozvaří.