Bulgur nasladko nejen pro Petru

93
- reklama -

Suroviny
2 porce

Bulgur 2 hrsti
1 lžička másla
špetka soli
2-3 lžičky medu
sušené ovoce (lžíce):
brusinky
meruňky
švestky
rozinky
ananasový kompot
voda (na podlití)
50 ml mléka
mandlové lupínky (na ozdobu)

Postup přípravy receptu

  1. Sušené ovoce dáme do misky a řádně prolijeme horkou vodou,pak scedíme a necháme okapat. Okapané větší ovoce – meruňky, švestky – si pokrájíme na plátky.

  2. Na teplé pánvi si povolíme máslo, vsypeme bulgur, prohřejeme, přidáme špetku soli a lžičku medu. Necháme probublat,zalijeme horkou vodou (část vody můžeme nahradit šťávou z kompotu), přiklopíme pokličkou a asi 10-15 minut dusíme.

  3. Pak vlijeme mléko, přidáme pokrájené ovoce a ananas, lžičku medu, dle potřeby dolijeme vodu a necháme ještě asi 5 minut mírně dusit.

  4. Bulgur by měl být měkčí (ale ne rozvařený) a neměla by pod ním být téměř žádná tekutina. Do ještě horkého můžeme vmíchat lžičku smetany.

  5. Po nandání na talíř posypeme směs opraženými mandlovými lupínky, ozdobíme ovocem a pokapeme medem (nemusí být).

Poznámka od kuchařky

Lze dělat i z ovoce čerstvého nebo kompotovaného,ale to pak přidat až nakonec po vypnutí-jen prohřát-,jinak se ovoce rozvaří.