Bujabéza

46
- reklama -

Suroviny
4 porce

600-800 g rybího filé (správně by polévka měla obsahovat nejméně 6 druhů mořských ryb, ovšem to je určitě jednoduché v zemi původu – ve Francii, u nás už komplikovanější… Takže když použijeme pouze filé nebo tresku, bude nám chutnat stejně dobře…)
5 šalotek
3-4 stroužky česneku
5 rajčat
1 lžíce rajčatového pyré
1 pórek
200 ml suchého bílého vína
600 ml rybího vývaru (nebo zeleninového vývaru s přidáním rybí omáčky)
olivový olej
citrónová šťáva
bobkový list
tymián
rozmarýn
šalvěj
pepř
sůl
(Do surovin by měl patřit i fenykl, já ho ovšem nedávám – nechutná…)

Postup přípravy receptu

  1. Šalotku a česnek nakrájíme na kolečka a necháme zpěnit na olivovém oleji. Přidáme kolečka pórku (případně fenykl), rajský protlak a zalijeme vínem. Rajčata spaříme vařící vodou, prudce ochladíme, oloupeme slupku, nakrájíme je na kostky a přidáme do kastrolu. Vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, šalvěj (po 1-2 větévkách nebo lístkách) a vaříme 10 minut.
    Poté přidáme na kostky nakrájenou rybu a vaříme ještě dalších 10 minut.
    Dochutíme citrónem, pepřem, solí, rybí omáčkou a případně doladíme špetkou cukru.


    Zobrazit celý recept