![Bujabéza_5ffcc6e4a79d5.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/bujabeza_5ffcc6e494e3c.jpeg)
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 600-800 g rybího filé (správně by polévka měla obsahovat nejméně 6 druhů mořských ryb, ovšem to je určitě jednoduché v zemi původu – ve Francii, u nás už komplikovanější… Takže když použijeme pouze filé nebo tresku, bude nám chutnat stejně dobře…)
- 5 šalotek
- 3-4 stroužky česneku
- 5 rajčat
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1 pórek
- 200 ml suchého bílého vína
- 600 ml rybího vývaru (nebo zeleninového vývaru s přidáním rybí omáčky)
- olivový olej
- citrónová šťáva
- bobkový list
- tymián
- rozmarýn
- šalvěj
- pepř
- sůl
- (Do surovin by měl patřit i fenykl, já ho ovšem nedávám – nechutná…)
Postup přípravy receptu
-
Šalotku a česnek nakrájíme na kolečka a necháme zpěnit na olivovém oleji. Přidáme kolečka pórku (případně fenykl), rajský protlak a zalijeme vínem. Rajčata spaříme vařící vodou, prudce ochladíme, oloupeme slupku, nakrájíme je na kostky a přidáme do kastrolu. Vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, šalvěj (po 1-2 větévkách nebo lístkách) a vaříme 10 minut.
Poté přidáme na kostky nakrájenou rybu a vaříme ještě dalších 10 minut.
Dochutíme citrónem, pepřem, solí, rybí omáčkou a případně doladíme špetkou cukru.
Kuchařka: Eliza