Bůčkový výpek na chleby

142
- reklama -

Suroviny
Záleží na tom, kolik si kdo namaže.

1 kg prorostlého vepřového boku i s kůží
1 velká cibule
5 stroužků česneku
sůl, pepř a kmín, jak kdo má rád

Postup přípravy receptu

  1. Přišel Vojtíšek a povídá: Dědo, máme ještě to dobrý na chleba, jak se peklo maso? Kloučku, už jste to snědli. Ale děda nelenil, vzal kus boku, nakrájel na kostky. Kosti očistil, přidal do kastrolu spolu s nekrájenou cibulí a česnekem, jo, jo, trošku nasekat. Dále přidal kmín, pepř a sůl. Podlil vodou a šup do pece (trouby). Pekl, aby se sádlo vyškvařilo, to odlil a kastrol vrátil do trouby, aby se maso dopeklo. Kosti děda okousal a vyhodil, k masu přidal slité sádlo a tyčovým mixérem dokončil. Mixnul to nahrubo i s těmi pečenými kůžemi.

  2. Vojtíšek, odborník na dobroty: Dědo, co tu voní? A už mazal chleba, k tomu hrnek čaje. Někdo dá na vršek ještě hořčici a třeba i čerstvou cibuli pěkně ozdobit, taťka si přidá i něco ostřejšího a ham ham.

Poznámka od kuchařky

Připomnělo mi to moje dětská léta. Venku sněhu po kolena, teploměr hluboko v mínusu, my okolo stolu a babička maže chleby a vaří čaj. To byly naše večeře. Mazané chleby s babiččinými dobrotami. Za to jí musím poděkovat do nebíčka.