Bůčkový špíz na zelenině

86
- reklama -

Suroviny

400-500 g nižšího libového bůčku
mletý pepř
200 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel
300 g pikantní klobásy
100 g rajského protlaku
1 větší cibule
0,5 dcl oleje
1 bobkové listy
4 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Bůček nakrájíme na tenké plátky asi 0,5 cm a opepříme mletým pepřem. Klobásu oloupeme, nakrájíme na špalíčky, zabalíme do lehce naklepaných plátků bůčku (klepat jen pro zjemnění masa a ne pro větší velikost plátků), napíchneme na špízy a jemně osolíme (pozor-uzenina je slaná).

  2. Do pekáčku vložíme očištěnou a na nudličky (kostičky) nakrájenou zeleninu, na půl kolečka nakrájenou cibuli, přidáme rajčatový protlak, koření a navrch položíme špízy, které zakapeme olejem.

  3. Přiklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby na 185°C a pečeme 15 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme asi 40 minut. Během pečení kontrolujeme, aby se neodpařila šťáva kterou maso a zelenina pustí.

  4. Jen je-li to nutné, jemně podlijeme. Pak maso zkusíme jestli už je měkké, ochutnáme šťávu a dle potřeby dosolíme. Jestli ano pekáček odkryjeme a dopečeme dozlatova. Podáváme s čerstvým pečivem.

Poznámka od kuchařky

Klobásu nedávám originál maďarskou, přijde mi tužší a sušší, tudíž nepustí tolik šťávy. Maso opravdu ze začátku nepodléváme a pakliže musíme, tak jen opravdu mírně horkou vodou, aby se nepřipálila zelenina.

Špízy během pečení párkrát obrátím a před pečením do červena podliji asi 1-2 dcl horké vody (mám zkušenost, že to chvilku trvá a zelenina má pak tendence se přichytávat). Kdo nemá rád ostré, může klobásy nahradit párky. Jídlo je syté a tak jsme každý s manželem snědli po 2 kouskách, syn 1kus a pak jsme šli spokojeně odfukovat s plným bříškem, každý na své oblíbené místo.