
Suroviny
- 400-500 g nižšího libového bůčku
- mletý pepř
- 200 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel
- 300 g pikantní klobásy
- 100 g rajského protlaku
- 1 větší cibule
- 0,5 dcl oleje
- 1 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Bůček nakrájíme na tenké plátky asi 0,5 cm a opepříme mletým pepřem. Klobásu oloupeme, nakrájíme na špalíčky, zabalíme do lehce naklepaných plátků bůčku (klepat jen pro zjemnění masa a ne pro větší velikost plátků), napíchneme na špízy a jemně osolíme (pozor-uzenina je slaná).
-
Do pekáčku vložíme očištěnou a na nudličky (kostičky) nakrájenou zeleninu, na půl kolečka nakrájenou cibuli, přidáme rajčatový protlak, koření a navrch položíme špízy, které zakapeme olejem.
-
Přiklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby na 185°C a pečeme 15 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme asi 40 minut. Během pečení kontrolujeme, aby se neodpařila šťáva kterou maso a zelenina pustí.
-
Jen je-li to nutné, jemně podlijeme. Pak maso zkusíme jestli už je měkké, ochutnáme šťávu a dle potřeby dosolíme. Jestli ano pekáček odkryjeme a dopečeme dozlatova. Podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Klobásu nedávám originál maďarskou, přijde mi tužší a sušší, tudíž nepustí tolik šťávy. Maso opravdu ze začátku nepodléváme a pakliže musíme, tak jen opravdu mírně horkou vodou, aby se nepřipálila zelenina.
Špízy během pečení párkrát obrátím a před pečením do červena podliji asi 1-2 dcl horké vody (mám zkušenost, že to chvilku trvá a zelenina má pak tendence se přichytávat). Kdo nemá rád ostré, může klobásy nahradit párky. Jídlo je syté a tak jsme každý s manželem snědli po 2 kouskách, syn 1kus a pak jsme šli spokojeně odfukovat s plným bříškem, každý na své oblíbené místo.