
Suroviny
- 4 hrnky hladké mouky (použila jsem hrnek o obsahu 200 ml)
- 2 lžíce cukru krupice
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 125 g másla (část je dobré nahradit sádlem)
- cca 1/2 kostky droždí
- 1/4 lžičky muškátového oříšku nebo květu
- 1 hrnek dýňového pyré
- Na náplň:
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce másla
- hrst sekaných vlašských ořechů
- – nebo jakákoliv náplň podle vaší chuti (maková, tvarohová, povidla..)
- směs rozpuštěného másla a sádla na vymazání plechu
- Na potření:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžící cukru, přidáme polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Necháme asi 10 minut v teple vzejít.
-
Mezitím do mísy dáme zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo, vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré (to připravíte z upečené nebo v páře uvařené dýně, kterou pak rozmixujete. Použít můžete i hokaido – já měla máslovou dýni, kterou mám raději).
-
Do mísy přidáme i vzešlý kvásek a důkladně propracujeme, až vznikne hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme půl až třičtvrtě hodiny v teple kynout, můžeme v průběhu kynutí jednou „srazit“ – trochu prohníst.
-
Z těsta na pomoučněném vále vyválíme či vymačkáme čtverec, máslo do náplně rozehřejeme a potřeme těsto. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, posypeme sekanými ořechy a zabalíme do rolády. Do kastrůlku ke zbytku másla přidáme sádlo, rozpustíme a důkladně vymažeme plech či pekáček. Roládu rozkrájíme na asi dva centimetry tlusté plátky a s mezerami vyskládáme do pekáčku, dost nakynou. Zbytkem másla potřeme i rolky na pekáčku.
-
Necháme ještě asi 20 minut kynout (než se předehřeje trouba) a pak pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Horké upečené buchty na plechu pomašlujeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Můžete dělat buchty či koláče podle svých chutí a možností – já dala do části rolek hrušková povidla s ořechy, zbylo i na menší frgál. Těsto je krásně vláčné, dobře se s ním pracuje – a ta barva 🙂
Recept na dýňové kynuté těsto jsem četla někde na internetu a nelituji, že jsem si ho opsala.