
Suroviny
30 porcí
- Kvásek:
- 50 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 200 ml mléka
- 42 g droždí (1 kostka)
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 20 ml oleje
- Maková náplň:
- 150 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 5 lžic cukru krupice
- 100 g nastrouhaných piškotů nebo perníku na vaření
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 50 ml rumu
- 50 g rozinek
- 5 g skořice
- Povidlová náplň:
- 150 g povidel
- 20 ml rumu
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek:
200 ml vlažné mléka (nesmí být vařicí) rozšleháme metlou s 50 g cukru krupice a 1 kostkou druždí, až se rozpustí droždí. Potom přidám 50 g hladké mouky a rozšleháme. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. A kvásek máme hotový.
-
Těsto:
Do mísy dáme 500 g polohrubé mouky + 80 g cukru krupice + špetku soli + 1/2 sáčku vanilkového cukru a promícháme. Potom přidáme vykynutý kvásek + 1 žloutek + 100 g rozpuštěného másla + 20 ml oleje a propracujeme těsto. V případě že je těsto tuhé přiléváme mléko a v případě že je řidké přidíme polohrubou mouku a necháme 30 minut kynout.
-
Maková náplň:
250 ml mléka svaříme s 150 g mletého máku asi 5 minut potom přidáme 100g nastrouhaných piškotů, nebo perníku a 1/2 sáčku vanilkového cukru a rozinky namočené v rumu. A duchutíme cukrem a skořicí.
-
Povidlová náplň:
Povidla rozmícháme s rumem.
-
Dohotovení buchet:
Vykynuté těsto rozělíme na 30 dílu. Každý díl rozválíme na placku a dáme na střed lžičku náplaňě já dělám 15 buchet makových a 15 povidlových.
-
Dáme do pekáčku nebo na plech.
-
Pomašlujeme důkladně rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 200 C asi 20 minut do zlatova.
Poznámka od kuchařky
Tyto buchty se Vám vždy povedou jsou vyzkoušeným receptem od mé babičky a já je jen trochu vylepšil.