Buchtičky s vinným šodó

80
- reklama -

Suroviny
4 porce

Buchtičky dle svého osvědčeného kynutého těsta na sladké nebo:
► 140 g hladké mouky
► 125 g polohrubé mouky
► 125 ml vlažného mléka
► 3 lžíce cukru krystal
► 30 g rozpušteného tuku (Hera, …)
► 1 vejce
► špetka soli
► lžička sušeného droždí
————————
► olej na potření
Na vinné šodó:
► 250 ml bílého vína
► cukr krystal
vanilkový cukr (dohromady 60 g)
► 3 celé vejce
► citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Těsto na buchtičky zadělávám v domácí pekárně; smíchám všechny sypké suroviny kromě droždí. Do pekárny vložím mléko, vejce, máslo, poté sypkou směs, prstem nahoře vytvořím korýtko a nasypu droždí. Nastavím program Příprava těsta.

  2. Malý plech (pekáček) vymažu olejem. Po dokončení programu těsto vyjmu, malou lžičkou odeberu po kouscích těsta. Z tolika kousků, kolik se okem vejde do jedné řady plechu, dlaněmi vyválím kuličky a skládám na plíšek jednu vedle druhé, před přidáním další vždy společný bok potřu olejem.

  3. Jakmile mám řadu celistvou, potřu olejem celý bok, utvořím opět nové kuličky a kladu hned vedle stejně jako řadu první a tak dále.

  4. Když je hotovo, potřu všechny buchtičky z vrchu a pod utěrkou nechám chvilenku kynout (5 minut). Pak vložím do horké trouby na 200°C a peču 20 minut. Po vytažení z trouby ještě jednou z vrchu potřu lehce buchtičky olejem. Nechám vychladnout.

  5. Na šodó si utvořím vodní lázeň ze dvou hrnců jiné velikosti. Vyjde mi to tak, že menší se ve větším ušima zapře tak, že je mezi dny aspoň centimetr mezera. Do většího hrnce naliji vodu, aby byl ponořen pár čísel i menší hrnec.

  6. V menším hrnci smíchám všechny ingredience na šodó a lázeň postavím na plotnu. Šlehačem na menší rychlost neustále šlehám už od zahřívání. Šleháním šodó nabude, stále šlehám, poté zase svůj objem zmenší, ještě chvíli šlehám, šodó zhoustne a je hotové. Hrnec vyndám z vody.

  7. Buchtičky od sebe na talíři oddělím a přeliji je šodó.

Poznámka od kuchařky

Nádoby na vodní lázeň radím zvolit vetší, když šodó šleháním zprvu nabývá, je to jak Hrnečku, vař! 🙂

Když šodó děláte z oblíbeného vína, které radi pijete, šodó Vám bude chutnat také více.

A v případě výrazného přejezení radši nějakou chvíli neusedat za volant…