
Suroviny
- 100 g nakrájených spařených mladých lístků z kopřiv
- 250 g rozdrobeného balkánského sýra
- 4 vejce
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1 velký bílý jogurt (500 g)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička sody Bikarbony
- 1 drobně nakrájená střední cibule
- 50 g strouhaného Eidamu na posypání
- 1/2 lžičky soli (pozor, někdy je sýr moc slaný, se solí opatrně)
- 1 lžička cukru
Postup přípravy receptu
-
Rozšleháme vejce a pomalu přidáváme olej za stálého míchání.
-
Mouku promícháme s cukrem, sodou a solí.
-
Do vajec přidáme mouku, cibuli, jogurt, a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme kopřivy a balkánský sýr.
-
Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 160-170°C (podle trouby) zhruba 35-40 min.
-
Po půl hodině povrch zasypeme strouhaným eidamem a dopečeme. Místo kopřivy lze použít špenátové nebo mangoldové listy, pažitku nebo pórek. Podáváme s čajem, podmáslím, kefírem.
Poznámka od kuchařky
Autorkou receptu je Airan, recept byl uveřejněn na stránkách www.labuznik.com. Trochu jsem si ho upravila.
Zkusila jsem před několika lety a od té doby se každé jaro těšíme na první kopřivy, abychom si dali čaj z nich a tento koláč.









