Suroviny
- 600 g mletého masa (nejlepší je na to hovězí, ale i směs nebo samotné vepřové se u nás dá zatím použít)
- 2 rohlíky (nebo 1/2 velké housky odpovídající tomu množství)
- cca 2 dcl silného slepičího (kuřecího) vývaru
- 1/2 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 – 2 lžičky Podravky
- 2 cm zázvoru (nastrouhaného)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého badyánu
- 1 lžíce mleté kurkumy
- citrónová kůra z 1/2 malého citrónu
- 2 lžičky pískového cukru
- 2 vejce
- 1/2 jablka (na velmi malé kousky nebo tenké lupínky pokrájenou dužinu, zbaveného slupky a semen)
- podle potřeby:
- 1 – 2 lžíce strouhanky
Postup přípravy receptu
-
Vzal jsem asi něco přes půl kila mletého masa, na kostky nakrájel půl housky pletýnky, rozkrájel ji na kostečky, přelil silným slepičím vývarem a nechal ho do housky vsáknout.
-
Půlku cibule jsem rozsekal na velmi drobné kousky a zpěnil do růžova na sádle. Vsypal jsem cibulku k namočené a vymačkané housce, přidal mleté maso, trochu ochucené soli, strouhaného zázvoru, mletého koriandru, mletého badyánu, mleté kurkumy; citrónové kůry, lžíci estragonu, na drobno pokrájenou dužinu z oloupaného jablka (aspoň trochu mi nahradila drcená semínka granátových jablek, která se používají do šašlikových směsí od Kavkazu až po Almaty), lžíci posekané petrželové natě a 2 vejce. Abych hmotu zahustil, přisypal jsem strouhanku, ještě pro zvýraznění chuti cukr a vše pořádně prohnětl.
-
Pak nechal v chladničce odpočinout asi 45 minut.
-
Původně jsem chtěl bochánky napichovat na šašlikové nože, které jsem se ze Samarkandu dovezl (spolu s několika šálky a talířky a hlavně velké krabice zeleného čaje, který jsme tehdy u nás moc neznali), ale nakonec jsem zvolil konzervativní způsob a bochánky ugriloval na plechu na mřížce jako jedotlivé a bez napichování.
Poznámka od kuchařky
Dá se napíchnout zárověň s kolečky rajčat a cibule, jako šašlik a ugrilovat na nožích po třech kusech na jednom šašlikovém noži. Ukázka je na třetím snímku.
Je sice úterý, takový obyčejný deštivý, zamračený a ke všemu ještě sychravý den, připomínající spíš duben než květen, a chtělo by to nějak oživit a udělat si radost.