
Suroviny
- 1 kg bůčku s kůží
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- na potírání:
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky hořčice
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- sůl + pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme a dáme vařit do hodně vroucí vody s kořením. Stáhneme teplotu a vaříme pozvolna na 90 st. cca hodinu a půl až dvě. Záleží na mase, mělo by být měkké. Maso necháme ve vývaru asi půl hodiny a vytáhneme.
-
Mezitím smícháme směs na potření. Kůži na mase nakrojíme do čtverečků a potřeme mašlovačkou připravenou směsí. Maso dáme do pekáčku, podlijeme vývarem z masa a dáme do předem vyhřáté trouby na 220 st. Pečeme přibližně 30-40 minut do zlatova a do křupava.
-
Průběžně potíráme marinádou a poléváme výpekem. Měkké maso vytáhneme, zabalíme do alobalu a necháme 10-15 minut odpočinout. Podáváme teplé se zelím a knedlíky, nebo po studenu s chlebem.
Poznámka od kuchařky
Při vaření bůčku můžeme dát do vody i kořenovou zeleninu. Bude z toho výborný vývar. Jen po vytažení masa ho necháme zchladnout a sebereme přebytečný tuk. Zbude nám výborný základ na jakoukoliv polévku nebo omáčku. Množství surovin je orientační, dochucení záleží na vlastní chuti.









