Bůček předem vařený a pečený

321
- reklama -

Suroviny

1 kg bůčku s kůží
1 cibule
4 stroužky česneku
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
na potírání:
2 lžíce oleje
1 lžíce medu
1 lžíce sojové omáčky
2 lžičky hořčice
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky sušeného česneku
1/2 lžičky pálivé papriky
sůl + pepř podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme a dáme vařit do hodně vroucí vody s kořením. Stáhneme teplotu a vaříme pozvolna na 90 st. cca hodinu a půl až dvě. Záleží na mase, mělo by být měkké. Maso necháme ve vývaru asi půl hodiny a vytáhneme.

  2. Mezitím smícháme směs na potření. Kůži na mase nakrojíme do čtverečků a potřeme mašlovačkou připravenou směsí. Maso dáme do pekáčku, podlijeme vývarem z masa a dáme do předem vyhřáté trouby na 220 st. Pečeme přibližně 30-40 minut do zlatova a do křupava.

  3. Průběžně potíráme marinádou a poléváme výpekem. Měkké maso vytáhneme, zabalíme do alobalu a necháme 10-15 minut odpočinout. Podáváme teplé se zelím a knedlíky, nebo po studenu s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Při vaření bůčku můžeme dát do vody i kořenovou zeleninu. Bude z toho výborný vývar. Jen po vytažení masa ho necháme zchladnout a sebereme přebytečný tuk. Zbude nám výborný základ na jakoukoliv polévku nebo omáčku. Množství surovin je orientační, dochucení záleží na vlastní chuti.