Suroviny
- 800 g libovějšího vepřového bůčku bez kosti
- Marináda:
- 150 ml piva
- 2 vrchovaté lžíce tmavého třtinového cukru
- 4 lžíce Worcesteru
- 1 lžíce sušeného česneku
- ¼ lžičky mletého pepře
- 1 lžíce oleje
- Nádivka:
- 300 g mletého masa – použila jsem krůtí
- 150 g Debrecínského špeku
- 1 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 3 větší stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce koření Dekora
- 3 drůbeží párky (použila jsem se sýrem)
- 1 vejce
- sůl
- mletý pepř
- Dále:
- 1 lžíce oleje nebo sádla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- voda na podlévání
- nit na zašití kapsy
Postup přípravy receptu
-
V hlubším kastrůlku necháme za stálého míchání rozpustit třtinový cukr. Na chvíli odstavíme z přímého plamene. Poté přidáme pivo, worcester, sušený česnek a pepř a necháme projít varem. Odstavíme bokem, přidáme olej a necháme vychladit.
-
Do opláchnutého a osušeného bůčku ostrým delším nožem vytvoříme otvor pro náplň. Kůži nařízneme do tvaru mřížky a takto připravené maso ponoříme do chladné marinády. Dáme alespoň na 12 hodin do lednice marinovat.
-
Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na lžíci tuku osmahneme do zlatavé barvy. Po zchladnutí přidáme společně s ostatními surovinami k mletému masu a nejlépe rukou důkladně promícháme. Náplň si také můžeme přichystat v předstihu a nechat uležet.
-
Marinovaný bůček zlehka osušíme a vetřeme trochu soli. Poté naplníme nádivkou, vsuneme párky a kapsu zašijeme.
-
V kastrolu, který je vhodný i do trouby, na tuku orestujeme nakrájenou cibuli společně s česnekem. Vložíme bůček a za všech stran ho necháme zatáhnout. Bůček otočíme nařezanou kůží dospod, podlijeme zbytkem marinády, přidáme 50 ml horké vody a přiklopíme poklicí.
-
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na poloviční výkon (mám plynovou) 80 minut.
-
Kastrol vytáhneme z trouby, bůček otočíme kůží nahoru a seškrábeme do šťávy výpečky z okraje kastrolu.
-
Opět vložíme do trouby a pečeme 40 minut, 20 minut před koncem odstraníme poklici a za občasného přelévání šťávou dopékáme na barvu.
-
Po vytažení z trouby odstraníme nitě, bůček nařežeme na porce a podáváme jako hlavní chod například s brambory.
-
Hodí se i po studenu s pečivem a okurkem. Může se stát, že nám zbude trochu náplně. Tu můžeme malinko zahustit dětskou krupičkou, vytvoříme knedlíčky a zavaříme do vývaru.
Poznámka od kuchařky
Pro informaci přidávám odkaz na koření Dekorahttp://www.rojikovokoreni.cz/dekora/p15