Bůček plněný, v marinádě pečený

50
- reklama -

Suroviny

800 g libovějšího vepřového bůčku bez kosti
Marináda:
150 ml piva
2 vrchovaté lžíce tmavého třtinového cukru
4 lžíce Worcesteru
1 lžíce sušeného česneku
¼ lžičky mletého pepře
1 lžíce oleje
Nádivka:
300 g mletého masa – použila jsem krůtí
150 g Debrecínského špeku
1 lžíce oleje
1 větší cibule
3 větší stroužky prolisovaného česneku
2 lžíce koření Dekora
3 drůbeží párky (použila jsem se sýrem)
1 vejce
sůl
mletý pepř
Dále:
1 lžíce oleje nebo sádla
1 cibule
4 stroužky česneku
voda na podlévání
nit na zašití kapsy

Postup přípravy receptu

  1. V hlubším kastrůlku necháme za stálého míchání rozpustit třtinový cukr. Na chvíli odstavíme z přímého plamene. Poté přidáme pivo, worcester, sušený česnek a pepř a necháme projít varem. Odstavíme bokem, přidáme olej a necháme vychladit.


    Zobrazit celý recept

  2. Do opláchnutého a osušeného bůčku ostrým delším nožem vytvoříme otvor pro náplň. Kůži nařízneme do tvaru mřížky a takto připravené maso ponoříme do chladné marinády. Dáme alespoň na 12 hodin do lednice marinovat.

  3. Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na lžíci tuku osmahneme do zlatavé barvy. Po zchladnutí přidáme společně s ostatními surovinami k mletému masu a nejlépe rukou důkladně promícháme. Náplň si také můžeme přichystat v předstihu a nechat uležet.

  4. Marinovaný bůček zlehka osušíme a vetřeme trochu soli. Poté naplníme nádivkou, vsuneme párky a kapsu zašijeme.

  5. V kastrolu, který je vhodný i do trouby, na tuku orestujeme nakrájenou cibuli společně s česnekem. Vložíme bůček a za všech stran ho necháme zatáhnout. Bůček otočíme nařezanou kůží dospod, podlijeme zbytkem marinády, přidáme 50 ml horké vody a přiklopíme poklicí.

  6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na poloviční výkon (mám plynovou) 80 minut.

  7. Kastrol vytáhneme z trouby, bůček otočíme kůží nahoru a seškrábeme do šťávy výpečky z okraje kastrolu.

  8. Opět vložíme do trouby a pečeme 40 minut, 20 minut před koncem odstraníme poklici a za občasného přelévání šťávou dopékáme na barvu.

  9. Po vytažení z trouby odstraníme nitě, bůček nařežeme na porce a podáváme jako hlavní chod například s brambory.

  10. Hodí se i po studenu s pečivem a okurkem. Může se stát, že nám zbude trochu náplně. Tu můžeme malinko zahustit dětskou krupičkou, vytvoříme knedlíčky a zavaříme do vývaru.

Poznámka od kuchařky

Pro informaci přidávám odkaz na koření Dekorahttp://www.rojikovokoreni.cz/dekora/p15