
Suroviny
- Na jedno vejce:
- 20 g cukru krupice
- 20 g polohrubé mouky
- vanilkový cukr
- vlažná voda
- máslo dle uvážení
- ovoce:
- maliny
- ostružiny
Postup přípravy receptu
-
Hlubší pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Ušleháme bílky – na 1 bílek přidáme lžíci vlažné vody. Když začne sníh tuhnout, vmícháme polovinu z odváženého cukru a vanilkový cukr.
-
Do hotového hustého sněhu lehce vmícháme žloutek, zaprášíme moukou, přisypeme cukr a pak zase žloutek, mouku, cukr.
-
Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného (nebo s pečícím papírem) pekáče, poklademe ovocem, na vrch sem tam položíme hoblinku másla a dáme péct do vyhřáté trouby, na 175-180°C dorůžova.
-
Bublaninka je nadýchaná a lehoučká, nepromáčí se a není přeslazená.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-Stůl plný dobrot (mimochodem úžasně čtivá knížka ;-)).
Poměr – z kolika vajíček si uděláte sami, podle velikosti pekáčku,nebo počtu mlsálků. Vanil.cukr dávám jen jeden, až do velikosti ze 6 vajec.
Tuhle děláme s kterýmkoliv ovocem, všem chutná – ale pro mě je nej s meruňkami.
Pro představu: ze šesti vajec je těsto do pekáčku o rozměrech 37×27 cm. Přesně ten jsem dělala včera a už nic nezbylo.