Bublaninka

60
- reklama -

Suroviny

Na jedno vejce:
20 g cukru krupice
20 g polohrubé mouky
vanilkový cukr
vlažná voda
máslo dle uvážení
ovoce:
maliny
ostružiny

Postup přípravy receptu

  1. Hlubší pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Ušleháme bílky – na 1 bílek přidáme lžíci vlažné vody. Když začne sníh tuhnout, vmícháme polovinu z odváženého cukru a vanilkový cukr.

  2. Do hotového hustého sněhu lehce vmícháme žloutek, zaprášíme moukou, přisypeme cukr a pak zase žloutek, mouku, cukr.

  3. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného (nebo s pečícím papírem) pekáče, poklademe ovocem, na vrch sem tam položíme hoblinku másla a dáme péct do vyhřáté trouby, na 175-180°C dorůžova.

  4. Bublaninka je nadýchaná a lehoučká, nepromáčí se a není přeslazená.

Poznámka od kuchařky

Zdroj-Stůl plný dobrot (mimochodem úžasně čtivá knížka ;-)).

Poměr – z kolika vajíček si uděláte sami, podle velikosti pekáčku,nebo počtu mlsálků. Vanil.cukr dávám jen jeden, až do velikosti ze 6 vajec.

Tuhle děláme s kterýmkoliv ovocem, všem chutná – ale pro mě je nej s meruňkami.

Pro představu: ze šesti vajec je těsto do pekáčku o rozměrech 37×27 cm. Přesně ten jsem dělala včera a už nic nezbylo.