Suroviny
- 5 celých vajec
- 130 g cukru krupice
- 170 ml oleje
- 50 ml mléka
- cca 80 g zakysané smetany (nebo půl kelímku)
- cca 170 ml šlehačky
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- prášek do pečiva
- citronová kůra
- 300 g polohrubé mouky
- višně nebo jakékoliv jiné ovoce
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme olej, mléko, obě smetany, pudinkový prášek a citronovou kůru.
-
Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme hladké těsto.
-
Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe višněmi nebo jiným ovocem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut na 180-200 stupňů. Bublanina je hotová, když se nelepí na párátko a jde od krajů.
Pokud je ovoce kyselejší, můžeme před podáváním pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
V jednom z kuchařských sešitů s bublaninami jsem našla recept na bublaninu se smetanou. Potřebovala jsem zužitkovat zbytek zakysanky a zbytek šlehačky, tak jsem si recept upravila, přizpůsobila poměry surovin a výsledkem je vynikající bublanina – nazvala jsem ji „zbytková bublanina“.
Buchta není moc sladká, kdo má rád hodně sladké, může si přidat víc cukru, ale podle mě to není potřeba.