Suroviny
12 hrníčků o objemu 200 ml
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 170 ml oleje
- 150 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 40 g bramborového škrobu
- 1 lžíce jedlé sody
- 140 g malin nebo ostružin
- 1 lžíce hrubé mouky
- máslo a jemně strouhané piškoty na vymazání a vysypání hrníčků
- šlehačka, zakysaná smetana nebo sladký tvaroh na povrch
Postup přípravy receptu
-
Hrníčky vhodné na pečení, snášející teplotu cca 180°C vymažeme máslem a vysypeme piškotovou drtí. Piškoty můžeme buď nastrouhat nebo použít sekáček potravin.
-
Z bílků vyšleháme pevný sníh a zašleháme do něj 40 g cukru.
-
Vyšleháme žloutky s 80 g cukru do bělavé pěny a za stálého šlehání přilijeme pozvolna olej. Vmícháme mléko pokojové teploty a pak smíchanou a prosetou sypkou směs – mouku se Solamylem a jedlou sodou. Pak už lehce vmícháme sníh a nakonec opět velmi lehce vmícháme ovoce, které jsme trošku obalili v hrubé mouce.
-
Připravené hrníčky naplníme do 3/4 těstem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Použila jsem horkovzduch160°C cca 25 minut. Příště bych asi teplotu snížila na 150°C. Při nahřívání trouby jsem tam už rovnou vložila nízký plech, na který jsem pak hrníčky naukládala.
-
Hotovou bublaninu necháme trochu zchladnout, můžeme poprášit moučkovým cukrem a podáváme s přislazenou šlehačkou, zakysanou smetanou nebo se sladkým tvarohem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem.
Hrníčky jsem měla spíš nižší, o objemu 200 ml.
Do těsta lze přidat trochu citronové kůry nebo i vanilkový cukr. Místo jedlé sody by mohl být i prášek do pečiva.
Bublanina není přeslazená. Chutná jak vlažná, tak i studená. Dobře se konzumuje lžičkou.
Kdo potřebuje menší množství, tak se dá udělat z 1/4 dávky do tří hrníčků.