Bublanina s malinami – z hrníčku

126
- reklama -

Suroviny
12 hrníčků o objemu 200 ml

4 vejce
120 g cukru krupice
170 ml oleje
150 ml mléka
300 g polohrubé mouky
40 g bramborového škrobu
1 lžíce jedlé sody
140 g malin nebo ostružin
1 lžíce hrubé mouky
máslo a jemně strouhané piškoty na vymazání a vysypání hrníčků
šlehačka, zakysaná smetana nebo sladký tvaroh na povrch

Postup přípravy receptu

  1. Hrníčky vhodné na pečení, snášející teplotu cca 180°C vymažeme máslem a vysypeme piškotovou drtí. Piškoty můžeme buď nastrouhat nebo použít sekáček potravin.


    Zobrazit celý recept

  2. Z bílků vyšleháme pevný sníh a zašleháme do něj 40 g cukru.

  3. Vyšleháme žloutky s 80 g cukru do bělavé pěny a za stálého šlehání přilijeme pozvolna olej. Vmícháme mléko pokojové teploty a pak smíchanou a prosetou sypkou směs – mouku se Solamylem a jedlou sodou. Pak už lehce vmícháme sníh a nakonec opět velmi lehce vmícháme ovoce, které jsme trošku obalili v hrubé mouce.

  4. Připravené hrníčky naplníme do 3/4 těstem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Použila jsem horkovzduch160°C cca 25 minut. Příště bych asi teplotu snížila na 150°C. Při nahřívání trouby jsem tam už rovnou vložila nízký plech, na který jsem pak hrníčky naukládala.

  5. Hotovou bublaninu necháme trochu zchladnout, můžeme poprášit moučkovým cukrem a podáváme s přislazenou šlehačkou, zakysanou smetanou nebo se sladkým tvarohem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem.

Hrníčky jsem měla spíš nižší, o objemu 200 ml.

Do těsta lze přidat trochu citronové kůry nebo i vanilkový cukr. Místo jedlé sody by mohl být i prášek do pečiva.

Bublanina není přeslazená. Chutná jak vlažná, tak i studená. Dobře se konzumuje lžičkou.

Kdo potřebuje menší množství, tak se dá udělat z 1/4 dávky do tří hrníčků.