Brynzové halušky

221
- reklama -

Suroviny
6 porcí

Zálivka:
200 g oloupané cibule
400 g slaniny
80 g sádla
150 ml mléka
150 ml smetany, min. 31%
6 lžiček zakysané smetany
Halušky:
1 kg oloupaných brambor, varný typ B
500 g polohrubé mouky
2 vejce
450 g brynzy
6 lžiček zakysané smetany
3 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.


    Zobrazit celý recept

  2. V pánvi na středním ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme slaninu a 2 minuty ji za častého míchání restujeme. Přidáme zbylé sádlo a cibuli a orestujeme ji dozlatova. Zalijeme mlékem a smetanou a promícháme. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 3 minuty vaříme. Stáhneme z ohně a přikryjeme pokličkou, aby směs zůstala horká.

  3. Brambory nastrouháme najemno. Dáme do mísy a vymačkáme z nich vodu. Přidáme mouku, vejce a sůl a vymícháme těsto. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody.

  4. Část těsta na halušky rozetřeme na mokré prkénko, položíme ho na okraj hrnce s vroucí vodou a příborovým nožem do vody odkrajujeme (sekáme) přes okraj prkénka halušky. Jakmile vyplavou na povrch, počkáme 20 vteřin a plochým sítkem je vyndáváme a dáváme do mísy. Halušky nevaříme najednou, ale zhruba po třetinách, aby část nebyla rozvařená a část nedovařená.

  5. Každou dávku v míse pokryjeme částí nadrobené brynzy, která se na nich rozpustí. Poslední vrstvu zalijeme horkou zálivkou ze smetany, mléka, cibule a slaniny. Lehce promícháme. Na talíři dochutíme lžičkou zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

Vodu nesolit.

Voda se nemusí měnit, stačí jen dolít, pokud bude potřeba.