Brumík

201
- reklama -

Suroviny

3 vejce
3/4 hrnku hrubé mouky nebo polohrubé
1 vanilkový cukr
1 lžička vanilkového aroma
1 hrnek moučkového nebo krystalového cukru
6 lžic oleje
6 lžic horké vody
1 lžička prášku do pečiva
kůra z 1 citronu
špetka soli
vanilkový pudink
nutela

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve utřeme tři žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a horkou vodu a směs šleháme do pěny.


    Zobrazit celý recept

  2. Do směsi přisypeme mouku, prášek do pečiva, vanilkový pudink (prášek), citronovou kůru a vanilkové aroma. Z bílků a soli ušleháme sníh a vmícháme do těsta.

  3. Formu vymažeme a vysypeme. Část těsta obarvíme kakaem a vlijeme ho do formy jako první (do oušek, tlapek, bříška, očiček a čumáčku), těsto je tekuté, takže budeme potřebovat hodně trpělivosti.

  4. Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut. Upečeného brumíka necháme vychladnout, potom podélně rozřízneme, namažeme nutelou, přiklopíme zpět a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Po dlouhém hledání „brumíkovského“ těsta jsem konečně našla něco, co je pravému brumíkovi podobné. Inspirovala jsem se u nováckého Ládi Hrušky a jeho velikonočního beránka. Těsto vydrží velmi vláčné a měkké. Pravému brumíkovi se přibližuje i díky nezapečené čokoládě ale namazané nutele nebo jiné oříškovo-čokoládové pomazánce až do vychladlého těsta. Zapečená čokoláda totiž po chvilce ztuhle a zhořkne.

Vaše připomínky a tipy na zlepšení velmi uvítám, aby jsme se nakonec dopracovali k brumíkovi, který je nejpodobnější originálu:)

forma na velkého brumíka k dostání buď v prodejně Tescomy nebo v Lidlu, cena cca 150 kč