Suroviny
- 3 vejce
- 3/4 hrnku hrubé mouky nebo polohrubé
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička vanilkového aroma
- 1 hrnek moučkového nebo krystalového cukru
- 6 lžic oleje
- 6 lžic horké vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- vanilkový pudink
- nutela
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve utřeme tři žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a horkou vodu a směs šleháme do pěny.
-
Do směsi přisypeme mouku, prášek do pečiva, vanilkový pudink (prášek), citronovou kůru a vanilkové aroma. Z bílků a soli ušleháme sníh a vmícháme do těsta.
-
Formu vymažeme a vysypeme. Část těsta obarvíme kakaem a vlijeme ho do formy jako první (do oušek, tlapek, bříška, očiček a čumáčku), těsto je tekuté, takže budeme potřebovat hodně trpělivosti.
-
Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut. Upečeného brumíka necháme vychladnout, potom podélně rozřízneme, namažeme nutelou, přiklopíme zpět a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Po dlouhém hledání „brumíkovského“ těsta jsem konečně našla něco, co je pravému brumíkovi podobné. Inspirovala jsem se u nováckého Ládi Hrušky a jeho velikonočního beránka. Těsto vydrží velmi vláčné a měkké. Pravému brumíkovi se přibližuje i díky nezapečené čokoládě ale namazané nutele nebo jiné oříškovo-čokoládové pomazánce až do vychladlého těsta. Zapečená čokoláda totiž po chvilce ztuhle a zhořkne.
Vaše připomínky a tipy na zlepšení velmi uvítám, aby jsme se nakonec dopracovali k brumíkovi, který je nejpodobnější originálu:)
forma na velkého brumíka k dostání buď v prodejně Tescomy nebo v Lidlu, cena cca 150 kč