Broskvový koláč se šlehačkou

56
- reklama -

Suroviny
30 porcí

Těsto:
4 vejce
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 ml oleje
200 ml studené vody
250 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
Náplň:
2 plechovky broskvového kompotu (jeden má 240g)
pomerančový džus
10 lžic cukru krupice
1 vanilkový cukr
2,5 vanilkových pudinků v prášku
Šlehačka:
500 ml šlehačky nebo smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
1 ztužovač (já použila Smeta-fix, foto)
30 kulatých piškotů
trochu džusu s
rum
čokoládová tyčinka Ledové kaštany

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    Vejce s cukrem ušleháme. Vmícháme olej, vodu a mouku s práškem do pečiva.

  2. Nalijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný hluboký plech a upečeme dorůžova při teplotě 190 stupňů asi 30 minut.
    Necháme vychladnout.

  3. Náplň:
    Kompoty scedíme a broskve necháme okapat. Pak je nakrájíme na malé kostičky a dáme stranou.

  4. Šťávu z obou kompotů dáme do odměrky a do jednoho litru doplníme pomerančovým džusem. Dáme vařit do kastrolku, přidáme cukr, a vanilkové pudinky. Uvaříme hustou kaši.

  5. Do této husté kaše dáme nakrájené broskve a opatrně nalijeme na vychladlý piškot – rozetřeme po celém plechu.

  6. Dáme ztuhnout do ledničky.

  7. Šlehačka:
    Šlehačku, nebo smetanu ušleháme s vanil. cukry a se ztužovačem do tuha.

  8. Rovnoměrně natřeme na ztuhlý puding.

  9. Do mísy si nalijeme trochu džusu s rumem a každý kulatý piškot v něm namočíme. A položíme na šlehačku.

  10. Tyčinku kaštany nastrouháme po celém plechu a necháme ztuhnout v lednici.

  11. Pak krájíme tak, aby každý kousek měl uprostřed piškot.

Poznámka od kuchařky

Je to vynikající koláč na plechu, ale hodně pracný. Je vláčný a krásně vypadá. Určitě doporučuji.

Místo broskví můžete dát mandarinky, jahody

P.S. jsem strašně ráda, že vás tu holky mám, měla jsem problémy s tím, co kdy uvařit a od té doby, co chodím sem, tak mám z čeho vybírat. Moc vám dík. Díky i chlapům to je jasný. A vaření a pečení mě baví víc, když se s tím teď můžu pochlubit vám všem.