Broskvový koláč se skořicí

71
- reklama -

Suroviny
10 – 12 porcí

Na těsto:
160 g hladké mouky
113 g másla
1 PL krupicového cukru
1/4 ČL soli
3 PL ledové vody
Náplň:
800-1000 g broskví (nebo nektarinek), oloupaných a nakrájených na větší plátky
4 PL hladké mouky
1/2 ČL skořice
špetka soli
1 ČL vanilkového extraktu
30 g másla nakrájené na kostičky
rozšlehaný žloutek
2 PL vody na potření
cukr krystal na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    V míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).
    Přidáme vodu a těsto zpracujeme dohladka na vále.
    Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc. Zároveň můžeme dát těsto zamrazit na max. 2 měsíce.

  2. Náplň:
    Ve větší míse smícháme mouku, skořici a sůl. Přidáme broskve a vanilkový extrakt a lehce promícháme.

  3. Příprava koláče:
    Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
    Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.
    Z dvou třetin těsta vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme nebo srolujeme dovnitř.

  4. Na těsto vložíme připravenou náplň. Urovnáme ji a dáme na ní na kostičky nakrájené máslo.
    Ze zbylé třetiny těsta (a zbylých odřezků těsta) vyválíme kruh, který položíme na ovoce. Přesahující části srolujeme/ zastrkáme do formy, příp. odřízneme.
    Do těsta uděláme nožem pár zářezů a potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou. Posypeme 2 lžicemi krystalového cukru.

  5. Pečeme v předehřáté troubě 45 – 50 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na ní položíme kus pečícího papíru.
    Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz