- reklama -
Suroviny
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 celá vejce
- 400 g polohrubé mouky
- 1 malá lžička kypřícího prášku
- 750 g broskví (oloupaných a na tenčí kousky pokrájených)
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 3 lžíce rozinek
- (Podle chuti můžeme nahradit broskve višněmi -)
- povrch pak posypeme
- skořicový cukr nebo hruškami (- půlky hrušek poskládáme na těsto oblou stranou nahoru a posypeme hrubým krystalem )a
- pistáciem nebo mirabelkami (- hustě posázíme mirabelkami a vychladlou bublaninu posypeme moučkovým cukrem,)
- nebo meruňkami (- meruňky poskládáme na těsto a posypeme mandlovými lupínky -) po dopečení
- meruňkový džem nahřejeme a bublaninu stejnoměrně potřeme
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu o průměru 24 cm vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
Měkké máslo ušleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme 4 vejce. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Do těsta můžeme přidat rozinky.
-
Těsto dáme do přichystané formy a hustě je posázíme broskvemi, můžeme posypat mandlovými lupínky.
-
Bublaninu pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů. Po dopečení můžeme posypat strouhanou čokoládou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Arnold Zabert, Pečeme – Nová velká škola I, 1993
Kuchař: Ivanescence