
Suroviny
12 kusů placiček
- 200 g staršího chleba(menší čtvrtka z kilového bochníku)
- 200 g růžiček brokolice
- 150 ml vývaru z kostky
- 2 najemno nastrouhané stroužky česneku
- 1/2 nadrobno nakrájené cibule
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 vrchovatá lžička Solamylu
- olej na smažení
- sůl na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Chleba nakrájíme na krajíčky a ty na menší kostky. Dáme do větší mísy a zalijeme chladným vývarem.
-
Růžičky brokolice vložíme do osolené vroucí vody a 3 minuty povaříme. Povařenou brokolici přemístíme na chvilku do studené vody, poté scedíme a na cedníku necháme okapat. Pak brokolici nasekáme nadrobno.
-
Z namočeného chleba z části vymačkáme přebytečnou tekutinu. Přidáme cibuli, česnek, Solamyl a tymián. Důkladně rukou promícháme a mezi prsty rozmělníme na hustou kašičku. Přidáme nasekanou brokolici a již jen vidličkou zlehka znova promícháme.
-
Na pánev do rozehřátého oleje lžící tvarujeme placičky, které smažíme cca 2 minuty z každé strany do zlatavé barvy.
-
Můžeme podávat s různými dipy. Já jsem promíchala 4 lžíce Lučiny se dvěma lžícemi bílého jogurtu a 1 prolisovaným stroužkem česneku.
Poznámka od kuchařky
Nedávno jsem takto zkoušela připravit placičky se žampiony, které jsem před tím podusila na másle, po vychladnutí nadrobno nasekala a dále byl postup stejný. Vyfotit jsem ale nestihla:-) Teď jsem připravila ze zbytku brokolice a do kuchyně byl přístup povolen až po nafocení.
Takže se tady s Váma o finančně nenáročnou rychlovku dělím. Zeleninu můžete dát podle své chuti a opravdu placičky i bez mouky a vajec hezky drží a jsou velice rychle usmažené.