Suroviny
6 porcí
- 1 růžice brokolice
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- 2 velké brambory – varný typ A (nejlépe odrůda LAURA – červená/žlutomasá)
- olej
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Růžici brokolice rozdělíme na malé kousky, pořádně propereme v tekoucí vodě a přendáme do hrnce s vařící vodou, kterou osolíme a zakryté vaříme cca 10 minut.
-
Následně uvařené růžičky brokolice zchladíme v misce s ledovou vodou, aby nám brokolice neztratila svoji pěknou zelenou barvu.
-
Do hrnce si dáme rozpustit trošku másla s troškou oleje a vložíme na velmi jemně nakrájenou cibuli. Tuto necháme zesklovatět a podlijeme zeleninovým vývarem.
-
Jakmile nám obsah hrnce začne probublávat tak přidáme scezené růžičky brokolice. Za pomocí ponorného mixéru vše rozmixujeme poctivě do hladka.
-
Do takto rozmixovaného polévkového základu přidáme smetanu, která má pokojovou teplotu a společně promícháme.
-
Necháme jednou krátce projít varem a dochutíme solí a pepřem a oříškem másla.
-
Jako netradiční přílohu podáváme opečené kostičky brambor, které si připravíme tak, že z oškrábaných brambor si nakrájíme velmi malé hranolky, které následně příčně nakrájíme na malé kostičky.
-
Do rozpálené pánve s máslem a olejem dáme tyto kostičky opéct do zlaté barvy a po jejich opečení je necháme okapat v misce s ubrouskem.
-
Lehce osolíme a servírujeme buďto zvlášť v misce, nebo vkládáme přímo do polévky na talíři.