
Suroviny
2 porce
- 500 g brambor
- 100 g šmakoun uzený (Shmaky)
- menší brokolice
- 30 g másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- sůl
- mletý peř
- vrchovatá lžička čerstvého medvědího česneku nebo sušeného
Postup přípravy receptu
-
Do osolené vody dáme vařit oloupané brambory a ve slané vodě si uvaříme i brokolici. Šmakouna si nakrájíme na drobné kostky, promícháme s uvařenou, na menší kousky nakrájenou brokolicí, opepříme a okořeníme medvědím česnekem čerstvým nebo sušeným, anebo použijete koření podle své chuti.
-
Uvařené brambory přecedíme a vložíme na chvíli na plechu do rozehřáté trouby osušit, aby odešla přebytečná pára. Poté brambory prolisujeme nebo jinak rozmělníme, přidáme máslo a vejce a vytvoříme hladkou bramborovou kaši. Polovinu rozetřeme do menší, mírně promaštené zapékací misky. Já jsem použila plech na hranaté mufiny, kde jsem vložila ještě pečicí papír tak, aby přečníval i nad boční okraje pro lepší vytažení po upečení.
-
Na kaši rozprostřeme brokolicovou směs se šmakounem a na ni naneseme druhou polovinu kaše. Vlastní aranžmá závisí na fantazii kuchařky. Já jsem použila cukrářský sáček se zdobící trubičkou na dorty. Někdy povrch jen ozdobně zvlním vidličkou.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C dozlatova. Jako přílohu jsem zvolila oblohu ze zeleniny.
Poznámka od kuchařky
Už jsem to zkoušela i s uzeným tofu a bylo to také moc dobré. Recept je moje vlastní inspirace a mým strávníkům chutnalo, tak snad bude chutnat i někomu z vás 🙂 Pekla jsem i v silikonových košíčcích a nahoře jsem z kaše tvořila pusinky 🙂