Brokolice se sladkou česnekovou omáčkou

48
- reklama -

Suroviny

2 šálky zeleninového vývaru
2-3 nasekané stroužky česneku
1/4 šálku sojové omáčky
1/4 šálku cukru
1 kávová lžička strouhaného zázvoru
špetka chilli
2 lžíce škrobu
500 g brokolice
rýže na přílohu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve dáme vařit rýži tak, jak jsme zvyklí. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme, nejlépe v páře. Uvařená brokolice by měla zůstat mírně křupavá a zachovat si zelenou barvu.


    Zobrazit celý recept

  2. V hlubším hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar. Přidáme do něj nasekaný česnek, sojovou omáčku, cukr, zázvor a chilli a mícháme, než se cukr rozpustí. Škrob rozmícháme v trošce studené vody a vlijeme do omáčky. Za stálého míchání minutu povaříme.

  3. Na talíř naservírujeme rýži, obložíme růžičkami brokolice a přelijeme připravenou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Sladká česneková omáčka bude asi letošním objevem roku. Mám moc ráda podobné sladké a sladko-kyselé omáčky z čínských restaurací a tato chutná opravdu téměř autenticky. Jen pozor, i když se v receptu zdá být příliš sojové omáčky a cukru, je potřeba množství dodržet, jinak to není ono.

Polovinu cukru jsem nahradila stevií.

Inspirovala jsem se na http://vegetarian.about.com/od/sidevegetabledishes….

Fotky bohužel nejsou nic moc, ale pokrm opravdu vřele doporučuji. Minimálně těm, kdo holdují asijským chutím.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.