Suroviny
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2-3 nasekané stroužky česneku
- 1/4 šálku sojové omáčky
- 1/4 šálku cukru
- 1 kávová lžička strouhaného zázvoru
- špetka chilli
- 2 lžíce škrobu
- 500 g brokolice
- rýže na přílohu
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme vařit rýži tak, jak jsme zvyklí. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme, nejlépe v páře. Uvařená brokolice by měla zůstat mírně křupavá a zachovat si zelenou barvu.
-
V hlubším hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar. Přidáme do něj nasekaný česnek, sojovou omáčku, cukr, zázvor a chilli a mícháme, než se cukr rozpustí. Škrob rozmícháme v trošce studené vody a vlijeme do omáčky. Za stálého míchání minutu povaříme.
-
Na talíř naservírujeme rýži, obložíme růžičkami brokolice a přelijeme připravenou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Sladká česneková omáčka bude asi letošním objevem roku. Mám moc ráda podobné sladké a sladko-kyselé omáčky z čínských restaurací a tato chutná opravdu téměř autenticky. Jen pozor, i když se v receptu zdá být příliš sojové omáčky a cukru, je potřeba množství dodržet, jinak to není ono.
Polovinu cukru jsem nahradila stevií.
Inspirovala jsem se na http://vegetarian.about.com/od/sidevegetabledishes….
Fotky bohužel nejsou nic moc, ale pokrm opravdu vřele doporučuji. Minimálně těm, kdo holdují asijským chutím.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.