Brokolice s kuřecím pod zakysankou

61
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 větší brokolice
3 ks kuřecích stehenních řízků
sůl
pepř mletý bílý
grilovací koření (nebo mletá sladká paprika)
máslo
olej lžička
vejce 2 ks
zakysaná smetana hustá 2 ks
sladká smetana 100 ml
sýr (na strouhání) Eidam 50 g
oregano 1 větvička
bazalka 5 lístků
zelená nať cibulky

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici očistíme, rozebereme jí na růžičky a dáme vařit na páru – jen asi 7 minut, aby si zachovala barvu a zůstala křupavá. Poté brokolici vyndáme a necháme prochladnout.

  2. Na pánvi si rozehřejeme lžičku oleje.

  3. Stehenní řízky si rozklepeme na slabo, osolíme, posypeme grilovacím kořením a nařežeme je na kousky (tak 3-4 cm velké), které hned vkládáme na ohřátou pánev. Opečené maso obrátíme a odstavíme z tepla.

  4. V míse si rozmícháme vejce se solí a špetkou pepře, přidáme smetany, nahrubo nastrouhaný sýr, nakrájené bylinky a dle potřeby dosolíme (já jsem osolila trošku víc a po upečení to nebylo vůbec znát).

  5. Zapékací formu (pekáček) si vymažeme máslem, vložíme brokolici a kuřecí maso i se šťávou (pokud nějaká je), lehounce promícháme a zalijeme smetanovou směsí. Mírně s formou zatřeseme, aby se nám směs dostala všude, přiklopíme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby na 200°C. Po 15-20 minutách (musí se to už ze stran péct) formu odklopíme, troubu zmírníme na 18O°C a pečeme do červena (až bude celý obsah, hlavně střed propečený). Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Možno i s tatarkou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj-základ receptu je z Pošli recept/Zapečená brokolice/-ale já jsem si ho předělala k obrazu svému a surovinám, které jsem doma měla.

Myslím, že by šlo do zakysané smetany přimíchat i stroužek česneku a bylo by to taky dobré.

Jídlo je lehké a moc jedlé. Měla jsem strach,jestli té zakysanky nebude moc na chuť, ale bylo to dobré.