Brokolice a květák zapečené v sýrovém bešamelu

49
- reklama -

Suroviny

květák
brokolice
sýrový bešamel:
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
70 g másla
200 ml mléka (resp. dle potřeby)
1/2 kostky kuřecího bujonu
tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Bujón rozpusťte v jedné lžíci horké vody, promíchejte a vlijte do vlažného mléka. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku, míchejte metličkou a když to začne pěnit, vlijte mléko s bujonem, přidejte nastouhaný sýr a dobře rozšlehejte. Pokud bude bešamel hodně kašovitý, přidejte ještě mléko.


    Zobrazit celý recept

  2. Květák a brokolici opláchneme vodou a rozeberema na větší růžičky.

  3. Vhodíme do vroucí osolené vody a blanšírujeme cca 3 minuty.

  4. Vodu slijeme a květák s borokolicí dáme do zapékací misky.

  5. Zalijeme sýrovým bešamelem, vložíme do trouby a zapékáme 20 minut při 250°C (horkovzdušná trouba 220°C), až se napovrchu vytvoří krusta. Příloha: brambory, těstoviny, rýže.

Poznámka od kuchařky

Tip : Od neděle zbyla sekaná, tak jsem jí opekla, přidala zeleninu s bešamelem a brambory.

Většinou dělávám tuto zeleninu s bešamelem jako hlavní jídlo, jen s těstovinami nebo rýží.