Suroviny
- květák
- brokolice
- sýrový bešamel:
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 70 g másla
- 200 ml mléka (resp. dle potřeby)
- 1/2 kostky kuřecího bujonu
- tvrdý sýr
Postup přípravy receptu
-
Bujón rozpusťte v jedné lžíci horké vody, promíchejte a vlijte do vlažného mléka. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku, míchejte metličkou a když to začne pěnit, vlijte mléko s bujonem, přidejte nastouhaný sýr a dobře rozšlehejte. Pokud bude bešamel hodně kašovitý, přidejte ještě mléko.
-
Květák a brokolici opláchneme vodou a rozeberema na větší růžičky.
-
Vhodíme do vroucí osolené vody a blanšírujeme cca 3 minuty.
-
Vodu slijeme a květák s borokolicí dáme do zapékací misky.
-
Zalijeme sýrovým bešamelem, vložíme do trouby a zapékáme 20 minut při 250°C (horkovzdušná trouba 220°C), až se napovrchu vytvoří krusta. Příloha: brambory, těstoviny, rýže.
Poznámka od kuchařky
Tip : Od neděle zbyla sekaná, tak jsem jí opekla, přidala zeleninu s bešamelem a brambory.
Většinou dělávám tuto zeleninu s bešamelem jako hlavní jídlo, jen s těstovinami nebo rýží.