Bretaňský far

80
- reklama -

Suroviny

6 vajec
250 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
130 g slaného másla (nebo obyčejného a lžička soli)
1 litr plnotučného mléka
2 lžíce rumu
1 vanilinový cukr
asi 150 g vypeckovaných sušených švestek

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme do mísy a za stálého prošlehávání metlou přisypáváme cukr a vanilkový cukr.


    Zobrazit celý recept

  2. Následně ručně nebo elektrickým šlehačem šleháme 5-10 minut do světlé pěny.

  3. Mléko svaříme v kastrolu a po částech do něj vmícháváme kousky másla (asi lžičku si ponecháme na vydatné vymazání formy). Ve chvíli, kdy se na povrchu máslového mléka vytvářejí bubliny, sundáme kastrol z plotýnky a přilijeme rum.

  4. Mléčnou směs necháme prochladnout a tenkým pramínkem přilijeme k vejcím s cukrem. Prošleháváme další 3 minuty.

  5. Přisypeme mouku a zároveň ji zapracováváme metlou. Vznikne hutná, ale tekoucí hmota.

  6. Dalších 5 minut šleháme ruční metlou, abychom těsto „provzdušnili“. Těsto necháme 5 minut odpočívat a mezitím zapékací (kameninovou, porcelánovou, skleněnou) mísu vydatně vymažeme máslem a dno rovnoměrně pokryjeme švestkami.

  7. Těsto naléváme do míst mezi švestkami, aby se udržely na původních místech a opatrně dolijeme zbytek.

  8. Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C (horkovzdušné 180°C) a pečeme 70-80 minut.

  9. V polovině pečení snížíme teplotu o 20°C. Po upečení necháme far ještě 5 minut ve vypnuté troubě a poté ho vyndáme a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Tentokrát jsem far nepekla já, ale můj muž s dcerou. Podle tohoto receptu, který pochází z některého ze starých vydání časopisu Apetit, se koláč vždy skvěle povede.

Moučník se ve výsledku skládá ze dvou (respektive tří) vrstev, které se vytvoří během pečení. Spodní připomíná velmi pevný puding, vrchní puding našlehaný a povrch tvoří křupavá hnědá krustička.