![Bretaňské fazole_5ffdb46275994.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/bretanske-fazole_5ffdb46263f18.jpeg)
Suroviny
2 porce
- 1 plechovka červené fazole
- 200 g Oravské slaniny
- 4 PL oleje
- 1 menší červená cibule
- 5 větších stroužků česneku
- 2 zarovnané PL hladké mouky
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL rozmarýnu
- 1 ČL petrželové natě
- 1 ČL majoránky
- 1 ČL sladké mleté papriky
- 1 ČL pálivé mleté papriky (jen kdo má rád ostré)
- 2 bobkové listy
- 100 ml pasírovaných rajčat
- 4 PL pikantního kečupu
Postup přípravy receptu
-
Ja najprv pripravim suchu bylinkovu zmes. Ked uz varim, tak su to fofry a ked to mam dopredu nachystane, vyrazne mi to ulahci pracu. Bylinky nevynechavajme, pre chut tohto jedla su velmi dolezite. Bretonske fazule nie su mexicke a kovbojske a neviem este ake existuju a bylinky su pre ne charakteristicke.
Slaninu nakrajame na hranolceky .
1 strucik cesnaku si odlozime a ostatne spolu s cibulou nasekame nadrobno. -
Na rozohriatom oleji vyskvarime hranolceky slaniny, pridame cibulu s cesnakom a orestujeme.
Vsetko zasypeme hladkou mukou a premiesame. Niekedy ked mam slaninu velmi prerastanu, tak sa mi pusti malo tuku, takze muka mi ho uplne vsetko poberie a mam kastrol takmer suchy. -
Do kastrola vlejeme stavu z fazulovej plechovky + par lyzic vody a suche bylinky, vymiesame vonavu zaoprazku. Dosypem mletu papriku a premiesam.
-
Prilejeme pasirovane paradajky a vsetko zmiesame do hladka.
No a nakoniec fazulu z plechovky. -
Ak to mate prilis huste, tak dolejte viac paradajkovej stavy, alebo vody.
Domiesame kecup, sol a nechame prevriet na jednu bublinu. -
Odstavime a prelisujeme cesnak.
Niekedy su pasirovane paradajky kyslejsie a vtedy dosypem stipku cukru.
Ako prilohu mozeme uvarit uplne obycajne zemiaky, ale ja podavam s chrumkavou bagetou.
Poznámka od kuchařky
Tento a moje dalsie recepty, najdete na