Brazírovaná hovězí líčka s batátovým pyré

59
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg hovězích líček
2 mrkve
1 celer
1 petržel
2 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
500 ml suchého červeného vína
500 ml masového vývaru
4 lžíce oleje
60 g másla
sůl a pepř
Pyré:
4 batáty
60 g másla
smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Hrnec rozehřejte. Líčka omyjte a zbavte největších šlach. Osolte je a opepřete. Do hrnce vlijte olej, vložte postupně líčka a zprudka je opečte ze všech stran dohněda.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím oloupejte mrkev, celer, petržel a cibuli. Kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo, cibuli najemno. Opečené maso vyjměte, do volného hrnce vsypte zeleninu a restujte ji, až zkaramelizuje. Cibuli přisypte, až bude zelenina skoro měkká, zhruba po 5–7 minutách. Opečte ji dozlatova, vmíchejte protlak, vlijte víno a nechte ho odpařit.
    Troubu předehřejte na 130 °C.

  3. Do hrnce vraťte maso, zalijte vývarem tak, aby bylo ponořené a vařte zhruba 3 minuty. Seškrábněte výpečky, přiklopte a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 3 hodiny doměkka.

  4. Mezitím připravte pyré. Batáty omyjte, oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Uvařte je v osolené vodě doměkka, zhruba 15 minut. Slijte a hrncem zatřeste, aby se vypařila zbylá voda. V rendlíku rozehřejte máslo. Vlijte ho k batátům, osolte a rozmixujte na hladké pyré. Podle potřeby ho můžete zjemnit ohřátou smetanou.

  5. Měkká líčka vyjměte a uložte na talíři do vyhřáté (vypnuté trouby). Omáčku přeceďte do hrnce a zahřívejte ji k varu. Svařte na požadovanou hustotu, případně ji zřeďte vývarem a vmíchejte do ní kostičky másla.
    Na talíř naservírujte pyré, kolem umístěte líčka a přelijte omáčkou. Posypte nasekanou petrželkou.

Poznámka od kuchařky

(Recept je od Ivany Jindřichové z kuchařky Cat & Cook).

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/