Bratislavské vepřové kostky

178
- reklama -

Suroviny
8 porcí

1 rovná lžíce sádla (lze i olej)
1 kg vepřového masa z plecka
1 cibule (střední)
2 dcl smetany
1 malá sklenka zeleninové směsi do bramborového salátu
1 lžíce plnotučné hořčice
15 dkg šunky (nebo šunkového salámu lepší kvality)
1 bobkový list
sůl
pepř
lžička citronové šťávy
světlá jíška

Postup přípravy receptu

  1. V tlakovém hrnci rozpustím tuk, ve kterém nechám zesklovatět hruběji krájenou cibuli. Na ní osmahnu na větší kostky nakrájené maso, osolím opatrně – počítám se solí obsaženou v dalších přísadách, opepřím.

  2. Když je čas k podlití, vyklopím k masu zeleninovou směs na bramborový salát, přidám v troše vody rozmíchanou hořčici, bobkový list, doliji trochu horké vody (lépe vývaru) a v zavřeném tlakovém hrnci vařím cca 20 minut.

  3. Poté do omáčky vliji smetanu, zahustím světlou jíškou, povařím, dochutím citronovou šťávou, případně ještě solí a pepřem a na závěr do omáčky vložím tence pokrájenou šunku. Podávám s houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Tento recept je zrychlená verze bratislavské vepřové pečeně. Chutná velice dobře a využijí ho ti, kdo mají na vaření maličko času a přesto chtějí chutně „nakrmit“ rodinku.