
Suroviny
8 porcí
- 1 rovná lžíce sádla (lze i olej)
- 1 kg vepřového masa z plecka
- 1 cibule (střední)
- 2 dcl smetany
- 1 malá sklenka zeleninové směsi do bramborového salátu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 15 dkg šunky (nebo šunkového salámu lepší kvality)
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
- lžička citronové šťávy
- světlá jíška
Postup přípravy receptu
-
V tlakovém hrnci rozpustím tuk, ve kterém nechám zesklovatět hruběji krájenou cibuli. Na ní osmahnu na větší kostky nakrájené maso, osolím opatrně – počítám se solí obsaženou v dalších přísadách, opepřím.
-
Když je čas k podlití, vyklopím k masu zeleninovou směs na bramborový salát, přidám v troše vody rozmíchanou hořčici, bobkový list, doliji trochu horké vody (lépe vývaru) a v zavřeném tlakovém hrnci vařím cca 20 minut.
-
Poté do omáčky vliji smetanu, zahustím světlou jíškou, povařím, dochutím citronovou šťávou, případně ještě solí a pepřem a na závěr do omáčky vložím tence pokrájenou šunku. Podávám s houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Tento recept je zrychlená verze bratislavské vepřové pečeně. Chutná velice dobře a využijí ho ti, kdo mají na vaření maličko času a přesto chtějí chutně „nakrmit“ rodinku.